Gaat literprijs benzine naar 2 euro ?

 -ROTTERDAM- De stijgende wereldoliemarktprijzen kunnen de komende weken fors gaan stijgen. Er zijn zelfs draaiboeken waarbij de prijs kan oplopen naar 2 euro per liter of er net over heen.

Vanochtend lieten de grote oliemaatschappijen doorschemeren dat de olieprijs kan stijgen naar 100 dollar per vat ruwe olie, vooral vanwege het wegvallen van Iraanse olie op de markt door de Amerikaanse sancties tegen Iran. Momenteel ligt de prijs van een vat olie rond 80 dollar, het hoogste niveau sinds november 2014.

De adviesprijs aan de pomp voor benzine (Euro95) ligt nu op 1,784 euro per liter bij de peperdure snelwegtankstations, neemt u de moeite om een afslag te nemen dan is de prijs in het binnenland 10 a 15 cent per liter lager. De hoogste literprijzen had ons land in oktober 2012 toen lag de literprijs op 1,895.

Grensbewoners kunnen in hun handen wrijven. In Duitsland ligt de literprijs momenteel 26 cent lager per liter dan in Nederland.

Goedkoop tanken in Duitsland: waar moet je op letten?

Voor wie graag goedkoop tankt in Duitsland is het nu nog makkelijker om online de dichtstbijzijnde pomp te zoeken. Sinds kort is de Duitse overheid namelijk gestart met een centrale database van actuele benzine- en dieselprijzen. Graag geef ik je wat tips mee voor je op prijzenjacht gaat. 

Euro 95 (loodvrij)

Duitsland is sinds kort overgegaan op E10, een brandstof met tien procent bijmenging van bio-ethanol. ‘Super E10 95 Oktan’, zoals Euro 95 in Duitsland genoemd wordt, is over het algemeen overal verkrijgbaar. Niet alle auto’s zijn geschikt voor E10. Doe voor de zekerheid altijd de E10 check: www.e10check.nl. Wanneer je auto niet geschikt is voor E10 neem dan geen enkel risico, tanken met E10 kan namelijk forse motorschade veroorzaken.

Superplus 98 (loodvrij)

In Duitsland heet deze brandstof ‘Super Plus 98 Oktan’. Voor oudere auto’s is er een loodvervanger te koop. Deze loodvervanger kun je toevoegen aan je tankinhoud.

Goedkoop tanken Duitsland: transparantie in brandstofprijzen

De Duitse Overheid heeft het shoppen naar de goedkoopste benzinestation nog eenvoudiger gemaakt en biedt de consument de mogelijkheid om het goedkoopste tankstation in de buurt op te zoeken. Bovendien willen zij hiermee voorkomen dat er ongeoorloofde prijsafspraken tussen de grote brandstofleveranciers plaatsvindt.

De Duitse overheid verzamelt de actuele benzine- en dieselprijzen van circa 15.000 tankstations in Duitsland. Kleinere pomphouders kunnen een ontheffing aanvragen op de informatieplicht. Het is dus mogelijk dat je onderweg wellicht goedkoper aanbieder tegenkomt. Voorheen was de informatie gebaseerd op de medewerking van consumenten die de prijzen aan particuliere beheerders doorgaven. Dit leverde oude en foutieve prijsinformatie op. Op de website www.adac.de/tanken kun je de goedkoopste tankstation in de buurt vinden. Zo ben je dus altijd zeker van de voordeligste prijs dichtbij de grens!

Extra tip: bij de ANWB vind je een globaal overzicht binnen Europa. Ook zie je in een oogopslag hoe goedkoop een bepaald land is  in vergelijking met Nederland. www.anwbtankkorting.nl/europa-brandstofprijzen

Bron: BNC/ANWB/United Consumers Foto: Pixabay symboolfoto

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*