Den Haag: 7 kerken op monumentenlijst

DEN-HAAG De gemeente Den Haag heeft zeven kerkgebouwen uit de Wederopbouwperiode aangewezen als gemeentelijk monument. Het gaat om de volgende kerken: de Maranathakerk in Duinoord, R.K. Kerk Onbevlekt Hart van Maria in Marlot, Kruispuntkerk in Mariahoeve, Thomaskerk (foto) in Leyenburg, Laakkerk in het Laakkwartier, R.K. Kerk OLV van Fatima in Leyenburg en de Shalomkerk in Vrederust.

Door de ontkerkelijking zijn de afgelopen jaren steeds meer kerkgebouwen leeg komen te staan en kwam bij veel kerken sloop in beeld. In de gemeenteraad probeerde onder meer de Haagse Stadspartij de kerken een nieuwe functie te geven zodat ze behouden zouden blijven. Zo wordt de Bethelkerk in Loosduinen gerenoveerd en is er ook een behoudplan voor de Valkenboskerk gekomen.

Gemeenteraadslid Peter Bos van de Haagse Stadspartij is blij met het besluit van wethouder Joris Wijsmuller. “Ik heb er samen met andere politieke partijen met succes op gehamerd dat we meer tijd moeten nemen om alternatieve plannen voor lege kerken een reële kans te geven. Die aanpak werkt. Kerkgebouwen zijn vaak bakens in de wijk die nog lang mee kunnen. Met een beetje creativiteit kun je leegstaande kerken prima verbouwen en er een nieuwe functie aan geven.”

Bron: Gemeente Den Haag. Foto: wikipedia (Marlotkerk)

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*