Droog wordt kurkdroog

NEDERLAND – Met een gemiddeld neerslagtekort van 186 mm neemt het kurkdroge weer steeds serieuzere vormen aan. Normaal hebben we begin juli een neerslagtekort van 95 mm, maar na het weekeinde komen we boven de grens van 200 mm uit. Dinsdag valt er mogelijk een spatje regen, maar dat is een druppel op een gloeiende plaat.

Halverwege juli loopt het tekort op naar ruim 215 mm. Alleen in de zomer van 2003 was het deze eeuw nog droger. Eind augustus tikte het neerslagtekort toen de 243 mm aan.

Neerslagtekort is het verschil tussen de verdamping en de hoeveelheid gevallen neerslag. Als er meer water verdampt dan er neerslag valt, wordt gesproken van een neerslagtekort.

In Twente, de Achterhoek en Midden-Limburg is het tekort al opgelopen naar 240 mm. Elders in het land, onder meer in Gelderland, geldt een sproeiverbod.

Na een vrij zonnig en zomers warm weekend is er dinsdag kans op een klein beetje regen.

Met een beetje geluk valt een paar millimeter. Tijdens een zonnige zomerdag verdampt er 6 à 7 mm per etmaal. De regen die dinsdag wordt verwacht is in een paar uur verdampt en is daarmee niet genoeg om het neerslagtekort te doen dalen.

Alleen een paar flinke buien die meer dan 20 mm laten vallen, zetten zoden aan de dijk. Maar dat zit er waarschijnlijk niet in, want buien worden voorlopig niet verwacht.

Vanaf woensdag wordt opnieuw zonnig zomerweer verwacht met in het binnenland een temperatuur van rond de 25 graden.

Meer info in ons UITGEBREIDE WEERBERICHT boven aan deze site

Bron: Weeronline Foto: Pixabay

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*