Nederland zet christelijk gezin met drie kinderen uit naar Afghanistan

Een christelijk gezin met drie dochters van 12, 7 en 6 jaar oud wordt deze week uitgezet naar Afghanistan. Het gezin is in volledige staat van wanhoop, omdat men zich in het land van herkomst niet veilig voelt.

Volgens het ambtsbericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken is Afghanistan veilig genoeg. De raad van het Friese Tytsjerksteradiel is het daar niet mee eens en nam om die reden in januari unaniem een motie aan om uitzettingen uit de Burgumer gezinslocatie naar Afghanistan stop te zetten.

Jantsje van der Veen@Jantsje_vdV

Laat dit even tot je doordringen:
Vader, moeder en drie meiskes van 12, 7 en 6 worden ‘s ochtends uit hun bed gehaald en afgevoerd. Terug naar ‘thuisland’ Afghanistan, dat ze eerder met gevaar voor eigen leven zijn ontvlucht…
Het gebeurt echt. Gewoon. Hier in Burgum.

 Vrijdagochtend werden ze van hun bed gelicht en naar Zeist gebracht. Lokale politici van de gemeenten Tytsjerksteradiel en Leeuwarden hebben daar vrijdagavond tegen geprotesteerd, maar dat heeft niet geholpen, schrijft Omroep Friesland. De deelnemers liepen hand in hand door het dorp, en hadden borden mee met teksten als ‘Don’t send Afghans back’.

Onlangs oordeelde de Raad van State dat vluchtelingen naar dit land teruggestuurd mogen worden. “De algemene veiligheidssituatie in Afghanistan is zorgelijk en in sommige provincies verder verslechterd,” schrijft de Raad van State. Toch is het volgens de Raad veilig, zolang iemand “geen band heeft met de strijdende partijen in Afghanistan.”

Alex ten Cate@alextencate

Gevlucht vanwege hun geloof. Maar volgens de rechter zij zij geen christen. Dat weet een rechter namelijk beter dan de mede-christenen in ons dorp met wie zij optrokken. Er moet echt heel snel iets gebeuren aan de manier waarop dit wordt beoordeeld.

Alle Afghaanse christenen zijn ex-moslim en kunnen hun geloof niet openlijk belijden. Zelfs hardop zeggen dat je christen bent, is gevaarlijk. Afghanen die zich bekeren tot het christendom, worden vaak letterlijk voor gek verklaard. Sommigen lopen het risico door hun familie te worden gemarteld of vermoord. Anderen raken hun baan en huis kwijt. Afghanistan bezet de tweede plaats op de Ranglijst Christenvervolging.

Esther van Dijken, die strijdt voor kinderen die met uitzetting worden bedreigd, is zondagochtend op bezoek geweest bij het gezin in het detentiecentrum in Zeist. Volgens haar is het gezin met drie kinderen in volledige staat van wanhoop.Bron: inlia

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*