Studie: 6% der jeugd gaat ter kerke

Niet alleen in ons land wonen jongeren steeds minder een kerkdienst bij. Over het algemeen is er sprake van een “wijdverbreide achteruitgang van de religieuze praktijk” in Europa. Maar er is één uitzondering.

In West-Europa woont slechts zes procent van de jonge katholieken wekelijks de H.Mis bij. Dit blijkt uit een studie die donderdag is gepubliceerd door de London St Mary’s University Twickenham en het Institut Catholique Paris. Deze cijfers zijn eveneens laag in Duitsland, België, Hongarije, Oostenrijk, Frankrijk en Litouwen. In Polen bezocht 47 procent van de katholieken in de leeftijd van 16 en 29 de wekelijkse H. Mis. In Portugal is het 27 procent, in de Tsjechische Republiek en Ierland 24 procent.

Over het hele linie laat de studie zien dat steeds minder jonge mensen in Europa een religie praktiseren. De bevindingen tonen een “wijdverbreide achteruitgang van de religieuze praktijk”, zei een van de co-auteurs, de Engelse theoloog en religieuze socioloog Stephen Bullivant. De weinige praktiserende jongeren zijn echter wel meer toegewijd.

Een meerderheid van de respondenten zei dat ze geen religie hadden.  In Nederland, Tsjechië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, België, Frankrijk en Hongarije zei meer dan de helft van de respondenten dat ze nog nooit een kerkdienst hadden bijgewoond.

De studie richt zich op het vergelijken van resultaten uit Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De enquêtegegevens zijn afkomstig van de Europese sociale en sociale enquête 2014 en 2016. Geïnterviewd werden jongeren tussen 16 en 29 jaar in 21 Europese landen en Israël, ongeacht of zij tot een religie behoren en hoe vaak zij het beoefenen. Het geloof in God werd niet gevraagd. (CBA/K-tv)

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*