VS, Frankrijk en Groot-Brittannië bombarderen doelen in Syrië

Na de vermoedelijke aanval met gifgas in Syrië hebben de USA hun dreigementen waargemaakt. Samen met bondgenoten Frankrijk en Groot-Brittannië vielen ze afgelopen nacht Syrië aan met kruisraketten. Rusland heeft de VN-Veiligheidsraad in spoedzitting bijeengeroepen om het te hebben over “de agressieve acties”.

De aanval is een vergelding voor de inzet van chemische wapens door de Syrische regering van Bashar al-Assad tegen de eigen bevolking. “Dat zijn niet de daden van een mens. Het zijn de misdaden van een monster”, zei Trump in zijn toespraak. Die gaf hij afgelopen nacht rond 3 uur Belgische tijd waarna werd overgegaan tot actie.

Samen met Groot-Brittannië en Frankrijk werden drie doelen aangevallen. Het gaat onder meer om een wapenopslagplaats van het leger nabij de stad Homs waar het gifgas sarin bewaard wordt, een onderzoekinstelling in Barsah (ten noorden van Damascus) en een gebouw met laboratoria. Uit die gebouwen was al het personeel al eerder geëvacueerd, zegt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR). “Alle bij de aanvallen geviseerde doelwitten waren helemaal leeg.” Volgens CNN kwamen die raketten zowel vanaf vliegtuigen als schepen. De aanval zou 17 minuten geduurd hebben.
De Syrische legerleiding zegt dat het de meeste raketten -71 van de 103 – wel heeft neergehaald na de aanval met “hoge efficiëntie” te hebben beantwoord. Het land gebruikte daarbij luchtafweer die nog in de Sovjet-Unie is ontwikkeld en meer dan dertig jaar oud is. Het gaat om de systemen S-125, S-200, Boek en Kvadrat, aldus het Russische ministerie van Defensie. In het bijzonder zijn twaalf raketten neergehaald die een militaire luchthaven ten oosten van Damascus als doelwit hadden.

Volgens de Syrische staatsmedia zijn bij de raketaanval bij Homs drie burgers en minstens zes soldaten gewond geraakt. Dankzij een Russische waarschuwing was de plaats al dagen geëvacueerd, aldus een vertegenwoordiger van de de regionale alliantie die Assad steunt. Sinds dinsdag verliet het Syrische leger verschillende militaire basissen om zich voor te bereiden op een mogelijke aanval.

Verschillende media meldden vannacht dat er hevige explosies klonken in de Syrische hoofdstad Damascus en vliegtuigen boven de stad vlogen. De hemel kleurde rood door de explosies. De Syrische staatstelevisie meldde dat ze werden aangevallen door de VS, Frankrijk en het VK en sprak van “Amerikaanse agressie”.

De Syrische luchtverdediging schoot in de omgeving van Damascus 13 kruisraketten neer, zo meldde de Syrische staatstelevisie. De raketten zouden zijn neergehaald in de buurt van de plaats Al-Kiswah, iets ten zuiden van de Syrische hoofdstad.

‘Klaarblijkelijk snapte het Assad-regime vorig jaar de boodschap niet. Deze keer hebben onze bondgenoten en wij harder toegeslagen’

De aanval is volgens VS-defensieminister James Mattis een slag tegen de Syrische infrastructuur om chemische wapens te produceren. “Gezamenlijk hebben we een duidelijke boodschap afgegeven aan Assad en zijn moordlustige luitenants, dat ze niet nog een aanval met chemische wapens moeten uitvoeren”, zei Mattis vrijdagnacht in het Pentagon.

De operatie was groter dan die van april vorig jaar. Eveneens als represaille voor het gebruik van chemische wapens tegen burgers door het Syrische leger viel de VS toen de luchtmachtbasis aan van waaruit de vliegtuigen vertrokken waren. “Klaarblijkelijk snapte het Assad-regime vorig jaar de boodschap niet”, zei Mattis. “Deze keer hebben onze bondgenoten en wij harder toegeslagen.”

Het gaat voorlopig nog om een beperkte, eenmalige actie. Er zijn geen bijkomende aanvallen gepland. De doelen werden zo uitgekozen dat de kans op burgerslachtoffers zo klein mogelijk is, aldus Mattis. Ook was het de bedoeling om de kans op mogelijke Russische slachtoffers gering te houden. Rusland werd niet op voorhand verwittigd.

Het door de staat gecontroleerde Syrische nieuwsagentschap Sana bestempelt de aanvallen als een “flagrante schending van het internationaal recht”. “Ze tonen de minachting aan van die staten voor het internationaal recht”. Het Syrische regime zegt dat de actie van de westerse landen “gedoemd is te mislukken”.

In de Syrische hoofdstad Damascus zijn vanochtend tientallen inwoners de straat opgetrokken om hun steun te betuigen aan het regime van de Syrische president Bashar al-Assad. Dat bericht de door de staat gecontroleerde televisie in Syrië.
De secretaris-generaal van de Navo, Jens Stoltenberg, steunt de aanval tegen vermoedelijke gifgasfaciliteiten in Syrië. “Dit zal de capaciteit van de machthebbers inperken om nog mensen in Syrië met chemische wapens aan te vallen”, zei Stoltenberg zaterdag in Brussel, waar het bondgenootschap zijn hoofdkwartier heeft.

Bron: CNN/1010wins Foto: Pixabay

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*