WAARSCHUWING: Komt vandaag de zomerstorm ?

-EELDE-  Week in week uit was het zomer en gortdroog in Nederland. Maar vandaag ,donderdag, lijkt het weer dan toch echt helemaal om te slaan. Een zomerstorm met heel veel regen, onweer en hagel lijkt bijna zeker.

In gans Europa waarschuwen meteorologische diensten voor noodweer dat thans onderweg is.

„In de loop van de middag en avond trekt een gebied met buien ons land in. Daarbij trekt de wind vanavond aan de westkust en op de Wadden aan naar stormkracht en mogelijk wordt op de oostelijke Wadden zelfs windkracht 10 aangetikt”, zo meldt Weeronline.

De wind draait naar het westen tot noordwesten en trekt snel aan naar krachtig in het binnenland en stormachtig in de kustgebieden. Aan de westkust en op de Wadden kan het tot een noordwesterstorm (windkracht 9) komen. Op de oostelijke Wadden kan de wind zelfs kort windkracht 10 aantikken.

KNMI kondigt code geel af voor Drenthe (en voor Groningen donderdagnacht); kans op zware storm op de Wadden

Al duurt de storm niet meer dan een paar uur, in die tijd kan er toch veel schade aangericht worden. Vanwege de droogte zijn bomen verzwakt, waardoor ze gemakkelijk kunnen omwaaien.

Warmte weer terug

Vrijdag en zaterdag wordt het tijdelijk minder warm met maxima van 20-24 graden; normaal zomerweer. Zondag stijgt het kwik weer naar 26-30 graden. Ook de dagen daarna wordt het weer iets warmer dan gebruikelijk rond deze tijd.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*