Wil Saudi-Arabië burka afschaffen ?

Verrassende verklaring vanuit Saoedi-Arabië! De hervormingsgezinde Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman wil vrouwen geen hoofdsluier en niet langer lange zwarte gewaden (abaya) verplicht laten dragen.

De wetten van de islamitische sharia zijn ook heel duidelijk over de kwestie, zei de Saudische prins aan de zmerikaanse omroep CBS in een uitzending op zondagavond: “Vrouwen moeten subtiele en respectvolle kleding dragen, evenals mannen.” Dat hoeft niet per se een zwarte Abaya te zijn of een zwarte hoofdsluier.

“Beslissen welke subtiele en respectvolle kleding te dragen is  ligt helemaal aan vrouwen zelf,” zei hij.

Het was aanvankelijk onduidelijk of de woorden van de kroonprins een verandering in de dresscode in het koninkrijk betekenden. Er zijn geen schriftelijke voorschriften. Jurisprudentie en de politie hebben echter lange tijd een strikte kledingvoorschriften geëist, die het dragen van een traditionele abaya en in veel gevallen ook het afdekken van gezicht en haar vereist.

Koning Salman had zijn zoon Mohammed medio 2017 tot kroonprins benoemd en werd daarmee  dé aangewezen opvolger. De opkomst van de 32-jarige heeft geresulteerd in een voorzichtige sociale opening in het strikt islamitisch georiënteerde koninkrijk. In september kondigde het land aan dat het vrouwen zou toestaan om (alleen) te mogen rijden in een auto.

Bron: CBS Foto: House of Saud pressrelease

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*