Moskou krijgt dit jaar 21 nieuwe kerken

MOSKOU-Met het uitsluitend door giften gefinancierde programma “200 nieuwe kerken voor Moskou” zullen in alle woonwijken van de metropool kerken op loopafstand worden gebouwd.
21 orthodoxe kerken zullen dit jaar opnieuw in gebruik genomen worden dan wel gebouwd in Moskou. Dit werd aangekondigd door de leider van het programma dat gelanceerd werd in 2011 “200 nieuwe kerken voor Moskou”, aldus persbureau Interfax.

De meeste nieuwe kerken worden gebouwd in de satellietsteden aan de rand van de Russische metropool, waar geen kerken waren. De projectleider noemt o.a. de kerk van de nieuwe martelaren in Strogino, de kerk van de twaalf apostelen in Khovrino, de Andrei Rublev-kerk in Ramenki en de St. Sergiuskerk in Tushina. In deze wijken mochten onder het communisme geen kerken gebouwd worden.

Als onderdeel van het 200-kerken-programma zijn er sinds 2010 62 nieuwe orthodoxe kerken in Moskou gebouwd. Het doel van het programma is om kerken te bouwen in alle woonwijken die zich op ‘loopafstand’ bevinden. De kosten van het programma worden gedragen door de giften van gelovigen en organisaties. De fondsenwerving werd toevertrouwd aan een stichting onder voorzitterschap van de Patriarch Patriarch Kyrill I en de Moskou burgemeester Sergei Sobyanin.

Volgens de patriarch Kirill wordt de Goddelijke Liturgie in Moskou momenteel gevierd in 507 kerken. Er zijn 1.711 geestelijken (26 hierarchen, 1.289 priesters en 396 diakens) in pastorale zorg.

Patriarch Kyrill I heeft het er maar druk mee, alle kerken moeten geconsacreerd worden, zie onderstaande video:

Bron Interfax. Foto: pixabay-north89/youtube

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*