NL-Pastoors werkzaam als rijksambtenaar

Op 7 december 1983 is de wet “beëindiging financiële verhouding tussen Staat en Kerk” ingevoerd. Met deze regeling is de financiële steun van de overheid aan de kerk gestopt, maar  in ons land zijn er nog steeds pastoors op kosten van de belastingbetaler aan het werk.

De scheiding tussen kerk en staat is voor sommigen een belangrijk goed in de Nederlandse rechtsstaat.  Het is een fundamenteel gedachtengoed voor de democratie en diepgeworteld in de Nederlandse samenleving. Zelfs de confessionele SGP is voor de scheiding van kerk en staat.

Pastoors werkzaam als rijksambtenaar

Deze scheiding is echter niet overal doorgevoerd in Nederland. Aan de andere kant van de oceaan, op de BES-eilanden, zijn de pastoors werkzaam als rijksambtenaar. De BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) zijn sinds 2010 een ‘bijzondere gemeente’ van Nederland.

Twee politiek geïnteresseerde studenten  kwamen op het vermoeden dat pastoors op de BES-eilanden werkzaam zijn als rijksambtenaar. Toen zij dit zijn gaan onderzoeken, bleek dit vermoeden correct. Om het onderzoek te verifiëren hebben zij contact gezocht met het Ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties. Na verscheidene doorverwijzingen en veel mails kregen zij de bevestiging. Alle pastoors op de BES-eilanden zijn werkzaam als rijksambtenaar en zijn bekostigd door de Nederlandse overheid. Dit staat geregeld in art. 5 Regeling bezoldiging Rijksambtenaren BES.

‘Vergeten wetgeving’

“Deze regeling is onderdeel van vergeten wetgeving”, aldus het Ministerie. De regeling is overgenomen tijdens de transitie van de BES-eilanden naar bijzondere gemeente binnen Nederland.

Bron: MB Foto: Pixabay-M. Michelle

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*