Weigerbakkers winnen ‘homo-taartgevecht’

 -DUBLIN- De Noord-Ierse bakkers die weigerden een taart te bakken met daarop de boodschap „steun het homohuwelijk”, hebben zich daarmee niet schuldig gemaakt aan discriminatie. Zo oordeelt het Britse hooggerechtshof na jarenlange juridische strijd. Lagere rechters vonden wel dat de bakkers discrimineerden, maar het hoogste rechtscollege sprak hen vrij.

Daniel en Amy McArthur uit Belfast weigerden absoluut in 2014 om een taart te bakken met de afbeelding van Bert en Ernie uit Sesamstraat, de genoemde slogan en het logo van QueerSpace, een lobbygroep voor homorechten. „Het is in strijd met wat de Bijbel verkondigt”, zei Daniel McArthur destijds.

Volgens het hooggerechtshof is duidelijk dat de bezwaren van de twee Christelijke bakkers niet gericht waren tegen de persoon van Gareth Lee, de man die de taart wilde bestellen, maar tegen de boodschap. Als ze hem als klant hadden geweigerd omdat hij homoseksueel is, waren ze in overtreding geweest. „Maar dat is iets anders dan hen dwingen een taart te leveren met een boodschap waarmee zij het hartgrondig oneens waren”, motiveerde de voorzitter van het hof de uitspraak. De uitspraak is nu geldig voor de gehele Europese Unie.

Bron: BBC Foto: CNN screenshot

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*