Doodgaan in Noors dorp is verboden

LONGYEARBYEN – In het Noorse dorpje Longyearbyen op de Svalbard Islands (Spitsbergen) heeft men in 1950 een wel heel opmerkelijk besluit genomen: doodgaan werd daar voortaan illegaal en dus verboden.

Sinds 1950 is het niemand toegestaan om in het stadje te sterven. Zelfs als je ongeneeslijk ziek bent, zal je van het eiland worden gevlogen om de laatste dagen elders door te brengen. Mocht je tóch onverhoopt komen te overlijden in Longyearbyen, zal je lichaam niet op het eiland worden begraven.

Volgens IFL Science werd er in 1950 ontdekt dat de begraven lichamen niet ontbinden, door permafrost (ondergrond ontdooit nooit helemaal). Door dit gegeven kunnen dodelijke virussen door de lichamen in leven worden gehouden en de rest van de (levende) bevolking infecteren.

Hoe groot de kans echt is dat de virussen en bacteriën in de dode lichamen overslaan op de bevolking is maar de vraag, maar het dorpje besloot in 1950 al het zekere voor het onzekere te nemen. Doodgaan in Longyearbyen is sindsdien verboden.

Bron: IFL/Foto: wiki commons

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*