Uitvaartondernemer eist 6.500 euro voor uitvaart met lege kist

BEGRAFENISONDERNEMER EIST 6.500 EURO VAN NABESTAANDEN VROUW DIE HIJ VÓÓR KERKDIENST CREMEERDE

Er lag dan wel geen lichaam in de kist, voor een Oost-Vlaamse begrafenisondernemer is dat geen reden om de factuur van de uitvaart te verscheuren. De ondernemer eiste gisteren op de rechtbank 6.500 euro van de nabestaanden, die zes jaar geleden zonder het te weten afscheid namen van een lege kist. Zij reageren furieus en zijn des duivels.

Op 4 februari 2012 brachten Katrien, Martine en Marc Fermont in de kerk van Wachtebeke een laatste groet aan hun overleden moeder. Tenminste, dat dáchten ze. Want terwijl de familie rouwde bij de kist, lagen de stoffelijke resten van Simonne Vermeersch 12 kilometer verderop in een crematorium in Lochristi.

Schoonzoon Nico Albers ontdekte dit de avond na de dienst. “Het was die dag -16 graden. Er was niet gestrooid en de wegen waren spekglad. Toch was de begrafenisondernemer in een mum van tijd van Wachtebeke naar Lochristi en terug gereden om ‘ons ma’ te cremeren en ons de urn te bezorgen. De tijdsduur klopte niet.” Nico’s vermoeden bleek te kloppen. Begrafenisondernemer Freddy Ongena had het lichaam al voor de kerkdienst laten cremeren. Vanwege het slechte weer en de drukte in het crematorium, klinkt het. “Mijn cliënt heeft dat niet meegedeeld aan de familie Fermont omdat hij het rouwproces niet wilde verlengen”, zegt Ongena’s advocaat Bart Raes.

‘Bedankt voor alles’

Onaanvaardbaar, vinden de nabestaanden. “Voor moeder was de kerk heilig. Ze was erg betrokken en zat in het kerkkoor. Die afscheidsplechtigheid in de kerk was dus belangrijk”, zegt dochter Katrien. “Ik heb haar nog gegroet en gezegd: ‘Mama, bedankt voor alles.’ Als je dan nadien hoort dat ze niet in die kist lag, is dat erg confronterend”, vult dochter Martine aan. De familie sleepte de begrafenisondernemer voor de rechter wegens misbruik van vertrouwen. In eerste aanleg werd Ongena veroordeeld tot drie maanden cel met uitstel en 600 euro boete, maar twee jaar geleden werd hij in hoger beroep alsnog vrijgeproken. De rechter oordeelde toen dat er wettelijk geen sprake was van misbruik van vertrouwen, want een lichaam is juridisch gezien geen ‘handelsgoed’. En dus was er geen misdrijf.

Gisteren stond de familie Fermont opniéuw in de rechtbank tegenover de advocaat van de begrafenisondernemer. Deze keer was het Freddy Ongena die de nabestaanden had laten dagvaarden. Zes jaar na de begrafenis eist hij nog altijd 6.500 euro voor de geleverde diensten. “De crematie, de kerkdienst en de plaatsing van de urn zijn uitgevoerd zoals afgesproken”, zegt meester Raes. “Die willen we dan ook betaald zien.”

De tegenpartij gunt de begrafenisondernemer geen cent, omdat hij zich niet aan z’n beloftes gehouden heeft. “De afspraak was: een dienst om 10 uur in Wachtebeke en daarna de crematie in Lochristi. Hij heeft het andersom gedaan”, zegt schoonzoon Nico. Om zijn verhaal te staven, sleepte hij drie dozen met samen achttien mappen bewijsmateriaal op een karretje de rechtbank binnen. De rechtbank gaat de documenten nu bestuderen. De nabestaanden eisen op hun beurt 15.000 euro schadevergoeding van Ongena, vanwege het leed dat hij veroorzaakt heeft.

Nieuwe uitbater

Ongena’s onderneming in Wachtebeke is inmiddels overgenomen. “Wij hebben niets meer met hem te maken en dat willen we zo houden”, zegt de nieuwe eigenaar, die liever anoniem blijft. “Het heeft lang geduurd voor we zijn slechte reputatie hadden afgeschud.”

Bron: VTM/Foto:Pixabay27444

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*