Groninger vinding voorspelt overlijden

Leestijd: 2 minuten

GRONINGEN – De kans dat een gezonde man of vrouw binnen afzienbare tijd diabetes ontwikkelt, is voortaan binnen tien seconden te bepalen. Met een speciale lichtmeting dwars door de huid, uitgevonden door wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), kunnen ook de daaruit voortkomende klachten als hart- en vaataandoeningen worden voorzien. Zelfs het risico op overlijden aan dergelijke chronische ziekten is nu zeer nauwkeurig in te schatten.

Deze grootse ontdekking melden de artsen en onderzoekers in het toonaangevende Europese medische vakblad Diabetologia. Zij baseren hun jarenlange onderzoek op lichtmetingen bij ruim 70.000 deelnemers. Een negatieve uitslag van een meting, waarbij op den duur diabetes wordt getaxeerd, kan helpen om de patiënt tot een ’ommezwaai’ van zijn of haar leven aan te zetten.

Met het laten weerkaatsen van licht door de huid (autofluorescentie) kunnen de gevolgen van ’versuikering’ in het bloed en de cellen bij type 2-diabetes in kaart worden gebracht. . De zogeheten AGE-reader, waarop even de onderarm wordt gelegd, wordt gezien als een extra diagnostisch hulpmiddel in de artsenpraktijk. „Ook bij mensen die gezond lijken (zonder overgewicht en andere risicofactoren), is autofluorescentie een belangrijke voorspeller van toekomstige ziekte en overlijden”, stelt Bruce Wolffenbuttel, hoogleraar endocrinologie in het UMCG.

Het aandeel sterfgevallen als gevolg van kanker in Nederland behoort tot de hoogste in de Europese Unie. Bij zeker drie op de tien Nederlanders die in 2015 overleden was de doodsoorzaak kanker. Alleen in Slovenië was dat cijfer hoger. Volgens het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) is vooral de kankersterfte onder vrouwen in Nederland hoog vergeleken met andere Europese landen. Long-, darm- en borstkanker komen het vaakst voor. Volgens Eurostat lag alleen in Roemenië en Bulgarije het aantal sterfgevallen door kanker onder de 20 procent, in Bulgarije zelfs ruimschoots. In bijvoorbeeld België overleed iets minder dan een kwart van het totaal als gevolg van kanker.

Bron : UMCG Foto: Pixabay