Kloosterterrein weer in Sibculose handen

Sibculo – In Sibculo is een belangrijke stap gezet op weg naar de verdere ontwikkeling van het kloosterterrein. Want vorige week ondertekende eigenaar Bert Dorresteijn op het kantoor van notaris Hof te Vriezenveen de overeenkomst waarbij de Stichting Klooster Sibculo de nieuwe bezitter wordt van dit gebied.

Namens de stichting ondertekenden vervolgens voorzitter Henk Huisman en secretaris Riek Leemhuis het contract. De stichting Klooster Sibculo mag zich dus nu de nieuwe eigenaar van het kloosterterrein noemen. Het kloosterterrein bestaat in feite uit twee delen. Het gedeelte dat grenst aan de Grachtstraat zal worden gebruikt voor woningbouw. Op 10 van de 14 percelen is al een optie genomen. De kloosterstichting hoopt met de opbrengst van de verkoop van deze percelen vervolgens het kloosterterrein in ere te herstellen en verder te ontwikkelen. Het andere stuk grond grenst aan de Kloosterstraat en herbergt de resten van het oude cisterciënzer klooster Galilaea Maior (of Groot Galilea), dat in 1406 werd gesticht, maar vanaf 1579 zijn functie verloor en aan plunderingen ten onder ging. De restanten worden als rijksmonument gezien, en dat betekent dat op dit deel van het terrein deze historie bewaard moet blijven.

De Stichting Klooster Sibculo wil met de opbrengst uit de verkoop van de percelen voor de woningbouw dit kloosterterrein verder ontwikkelen. Er is al een fraaie kloosterterrein gerealiseerd en er bestaan ambitieuze plannen de contouren van het voormalige klooster weer zichtbaar te maken, en een museale entourage te realiseren. Het dorp Sibculo heeft zijn bestaansrecht in hoge mate te danken aan dit klooster en het is daarom van belang dat het kloosterterrein nu weer terug is in Sibculose handen. De nieuw te realiseren woningbouw en de verdere ontwikkeling van het kloosterterrein leveren beide een belangrijke impuls aan de leefbaarheid van het dorp.

Bron: stichting Foto: schets vh voorm. klooster

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*