Halsema: Kerken sluiten als dat nodig is

AMSTERDAM – De Amsterdamse burgemeester Mw. F. Halsema wil in een uiterst geval overgaan tot het sluiten van kerken. Een sluitende reden wanneer het uiterste geval zich voordoet vermeld zij echter niet.

Het sluiten van een kerk is wel het laatste middel, maar zou voortaan moeten kunnen als daar „antidemocratische en anti-integratieve praktijken plaatsvinden”, zei Halsema, in een interview met zender AT5. „Dat gebeurt alleen in het aller- alleruiterste geval.” De burgemeester noemt als voorbeeld dat er meerdere keren haatpreken worden gehouden in een kerk, maar wat zij precies onder haatpreek verstaat wilde zij niet toelichten. Het zal in de toekomst werk opleveren voor de Amsterdamse rechters, waar Halsema het begrip haatpreek niet wil omschrijven zal straks de rechter daar een oordeel over moeten vellen.

De burgemeester wil wel eerder en ‘beter’ in kunnen grijpen. „Als orthodoxie overgaat in fundamentalisme ben je niet meer beschermd door geloofsvrijheid.” Elke vorm van contact of overleg met groepen die niet voor gelijke rechten staan, is ook verleden tijd, zegt Halsema. „Mensen die de gelijkwaardigheid van man en vrouw niet serieus nemen nodig ik niet uit aan de bestuurstafels.” Voor Christelijke kerken zal dit evenzeer gelden als niet Christelijke geloofsgemeenschappen.

Bron: AT5 Foto: Wikimendia

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*