Katholieken Indonesië alert in stille week voor aanslagen

Jakarta, Indonesië (EWTN News) .- Aangezien er een toename van gewelddadigheden is tegen parochies in heel Indonesië, hebben kerkfunctionarissen in het land de katholieken opgeroepen waakzaam te zijn, vooral tijdens de goede of Heilige Week.

“We roepen alle parochies en missiestations op om alert te blijven tijdens de Goede Week en Pasen. Dit is heel belangrijk, zegt “Pr. Felix Atmojo, vicaris-generaal van het aartsbisdom Palembang.
Zijn waarschuwing kwam nadat een kerk in het aartsbisdom Palembang eerder deze maand was beschadigd; de vorige maand waren er nog twee aanvallen op christenen geweest.

Op 8 maart braken zes mannen de kapel van de Sint-Zachariaskerk binnen in de wijk Ogan Ilir in Zuid-Sumatra, waar een deel van de muren van de kerk werd beschadigd en beelden werden verbrand. De daders zijn nog steeds onbekend.
Een paar weken eerder, op 27 februari, werden twee Indonesische katholieken publiekelijk gegeseld in de provincie Atjeh. De mannen kregen elk tien stokslagen omdat zij naar verluidt de islamitische wetgeving schond door een kinderspel te spelen.

Bovendien viel een man gewapend met een zwaard leden van de kerk van St. Lidwina aan tijdens de H Mis op 11 februari. De man verwondde twee parochianen, een Nederlandse priester en een politieagent bij de kerk in Sleman, Yogyakarta. De man werd vervolgens neergeschoten door de politie.

Pastoor Atmojo moedigde katholieken aan om vrede te zoeken met mensen van andere religies, door te zeggen: “we kunnen leren van [de aanvallen], we moeten samende vreedzaamheid blijven bevorderen. Laat het ons gemeenschappelijke doel worden. ”

Aartsbisschop Anicetus Sinaga van Medan drong er bij katholieken ook op aan acties te vermijden die vijanden kunnen maken. “Wees vreedzaam, maak geen vijanden”, zei hij.
In Indonesië/Ons Indië is de meerderheid der bevolking moslim. Naast de 87 procent van de bevolking die moslim is, is 10 procent van de bevolking christen en 2 procent hindoe. Discriminatie en aanvallen op religieuze minderheden komen niet zelden voor. De laatste jaren is er zelfs sprake van een gestage groei.

Bron: EWTN Foto: RK Kerk te Gereja-Ijen Indonesië Pixabay astama81

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*