Minstens 9 doden en 40 gewonden bij drie bomaanslagen op Indonesische kerken

Bij een reeks vermoedelijke bomaanslagen op christelijke kerken zijn in Indonesië zeker 9 personen om het leven gekomen. Meer dan 40 anderen raakten volgens de politie gewond. De explosies gebeurden tijdens de zondagmis, in een tijdspanne van enkele minuten, in Surabaya, de op een na grootste stad van het land op het eiland Java. In totaal zouden drie kerken getroffen zijn.

De explosies gebeurden tijdens de zondagmis in Surabaya, de op een na grootste stad van het land op het eiland Java. In totaal zouden drie kerken getroffen zijn. Volgens het nationale inlichtingenagentschap zit een aan terreurgroep IS gelinkte organisatie achter de aanslagen.

De eerste explosie vond plaats om 7.30 uur lokale tijd (2.30 uur in Nederland) in de katholieke kerk Santa Maria. De politie vermoedt dat het om een zelfmoordaanslag ging. Op tv waren er beelden te zien van een sterk beschadigde kerk. Getuigen spreken van talrijke slachtoffers. Korte tijd later was er een explosie in een andere kerk van de pinksterbeweging en in een protestantse kerk.

 Enkele uren voor de dodelijke bomaanslagen heeft de Indonesische politie elders op het eiland Java vier vermoedelijke islamistische militanten gedood en twee andere opgepakt. De vier militanten werden gedood in een vuurgevecht met de politie in Cianjur in West-Java. Ze werden er volgens politiewoordvoerder Wasisto van verdacht een aanval op politiedoelwitten te beramen. Op andere locaties in West-Java werden nog eens twee verdachten opgepakt.

Voorlopig zijn de aanslagen nog niet opgeëist, maar volgens de woordvoerder van het inlichtingenagentschap BIN plande Aman Abdurrahman, een vermoedelijke leider van Jamaah Ansharut Daulah (JAD), al een tijdje aanslagen. In eerste instantie zou de politie het doelwit geweest zijn. “Ze wilden politiedoelwitten aanvallen op 11 mei, maar omdat de politie voorbereid was, zochten ze andere doelwitten”, aldus woordvoerder Wawan Purwanto aan CNN. Tegen Abdurrahman loopt momenteel een proces in Indonesië voor een aanslag in 2016.

Islamistisch geweld

Havenstad Surabaya is met 2,6 miljoen inwoners de op een na grootste stad van Indonesië. Sinds meer dan anderhalf jaar komt er regelmatig islamistisch geweld voor. Van de meer dan 260 miljoen inwoners is ruim 85 procent moslim. Het is bijgevolg het grootste moslimland ter wereld. Katholieke en protestantse christenen maken ongeveer 10 procent van de bevolking uit.

Volgens getuigen waren de daders drie vrouwen die alle drie een bommenvest droegen. Een van de vrouwen zou het detoneren van haar bommenvest overleefd hebben.

Bron: CNN-Asia/Asianews Foto: youtube

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*