Lente in de Palts

 

De lente in Duitsland laat dit jaar lang op zich wachten. Op dit moment heerst op veel plaatsen vorst, maar de komende dagen moet het merkbaar warmer zijn. Dan begint het gebied rond de zuidelijke wijnroute te bloeien. Dit wordt verzekerd door tienduizenden amandelbomen.

 

 

Want hier is het mildste klimaat in Duitsland – daarom heeft de bisschop van Speyer in de 16e eeuw amandelbomen geplant als de belangrijkste fruitboomsoort. Het 77 kilometer lange Palatine-amandelpad kronkelt als een roze lint uit Bad Dürkheim en loopt door tot aan  aan de grens met de Elzas. Lees verder onder de video….

Daartussen rusten wandelaars in rustieke wijntavernes op een “Palatine Schoppen”, natuurlijk, van de typische “Dubbeglas”. Er zijn gerechten die rustiek en meestal stevig zijn, zoals Grieweworscht (bloedworst) en Lewwerknepp (leverknoedels).

Bijzonder weelderig is de bloeiende pracht in het 700 jaar oude wijndorp Birkweiler, waar je de adoptie-ouder van een amandelboom in de Palatijnse Mandelhain kunt worden. Voor 39 euro is er een certificaat en het exacte plan, waar de boom in de herfst wordt geplant.

Het epicentrum van de Pfalz-lente is echter het pittoreske dorpje Gimmeldingen. Het Duitse wijnfestivalseizoen opent hier met het amandelbloesemfestival. De exacte datum (Tel 0049.6321/189 06 64) bepaalt de temperatuur – veelal in februari, maar meestal in maart / april. Voor het gigantische feest, dat plaatsvindt onder de blote hemel en drie dagen duurt, moeten alle meer dan 1500 amandelbomen bloeien.

In 30 taveernes en bij zeven stands van lokale restaurants, verwennen de hotelhouders de gasten met Palatine-wijn en huisgemaakte gerechten.

Het amandelpad van Palatine kan ook per fiets worden verkend of nog comfortabeler in een antieke bus. Van 1 maart tot 30 april rolt het blauw-wit geschilderde nostalgische voertuig (gebouwd in 1960) regelmatig op een rustig tempo door de mooiste delen van het roze bloeiende landschap. Op de dagtochten die beginnen in Bad Bergzabern, zijn er stops bij het wijnhuis Wissing, waar u de amandellikeur kunt proeven, of in het café Herzog, dat zijn gasten heerlijke amandelpralines biedt (65 euro inclusief eten).

Segway-tochten langs de wijnroute worden ook aangeboden. Laten we beginnen bij Sonnenplätzel in het wijndorp Leinsweiler. De Stehroller worden bestuurd door het eigen gewicht verschuiven (75 minuten, 49 euro).

De kastelen, paleizen, kerken en torens van de Palts schitteren in maart en april als het donker is in de roze kleur van amandelbloesems: met inbegrip van de Duitse wijnpoort in Schweigen-Rechtenbach en het kasteel van Hambach, hoog boven Neustadt.

Als u verwend wilt worden, breng dan een avond door in de Südpfalz Spa in Bad Bergzabern en boek een massage (49 Euro), waarbij het hele lichaam wordt gemasseerd met licht verwarmde amandelolie.

Of u neemt deel aan de “Old Pfarrey” in Neuleiningen en boekt het “time-out” -pakket. De voormalige pastorie met zijn torentjes en erkers en de prachtig ingerichte kamers is pure romantiek (1 nacht met ontbijt en 4-gangenmenu vanaf 130 Euro).

Niet zo luxueus, maar buitengewoon is de circusauto van het wijnhuis Franz Braun in Ranschbach, waar twee mensen in kunnen overnachten. De trailer (25 m²) heeft alles wat je nodig hebt: bed, douche en toilet, een keuken en een terras. En hij heeft zelfs wifi (60 euro per nacht).

Extra tip:  de amandelbloesempicknick. Dit is een wandeling op de mooiste paden rond Klingenmünster. Daartussen kunt u genieten van regionale bloesems en bloeiende bomen en Pfalzwijn (28,50 Euro).

De Saumagen (varkensmaag), behoort tot de Palts als de Schweinshaxe bij Beieren en stamppot bij Nederland. Het gerecht, dat veel beter smaakt dan het klinkt, kan op elke hoek worden geproefd. Bijvoorbeeld in het “Scheffelhaus” in Neustadt, een historische wijnbar, gebouwd in de stijl van de Renaissance, met een prachtig uitzicht op het marktplein. De Saumagen (9,90 Euro) wordt hier geserveerd met Riesling-kruiden en -brood.

De banketbakker Bassler biedt koffie met amandelbloesem en een stuk amandelcake. Zelfs pasta wordt geraffineerd aangelengd in de Palts met amandelen en wel in de noedelfabriek in Großfischlingen. De noedeltas van 250 gram is verkrijgbaar voor 3,99 euro.

Ook heerlijk is de amandellikeur, die vele distilleerderijen en wijnhuizen bieden. Bij de nobele distilleerder Hubert Müller in Maikammer kost de fles van een halve liter 12,10 euro. Heerlijk zijn ook de amandelenschilvers van de Rebman-fabriek in Bad Bergzabern (5,95 Euro)

Bron/foto’s: Duits bureau v tourisme Rijnland Palts/Film: youtube

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*