Non (98) megaster in basketbaltournooi (VIDEO)

Het Amerikaanse basketbalkampioenschap zet meestal de spelers in het middelpunt van de belangstelling. Zo niet dit jaar: De 98-jarige non Zr. Jean ‘steelt’de show.

Als “Maart gekte” beschrijven de Amerikanen het jaarlijkse kampioenschap in universiteitsbasketbal. En het is vooral gek dat het toernooi  dit jaar niet een van de spelers in de schijnwerpers plaatst, maar een non: zuster Jean is de ster van het toernooi. Zuster Jean Dolores Schmidt van de Zusters van Liefde van de Gezegende Maagd is al 98 jaar oud en verplaatst zich in een rolstoel.

Leeftijd en gebreken verhinderen echter niet dat Zuster Jean aanwezig was bij elke wedstrijd van haar team. Al 22 jaar is de non de voorganger van het basketbalteam van de Loyola University in Chicago. De basketbalspelers van Jezuïtenuniversiteit vieren momenteel een verrassende reeks overwinningen in de “March Madness”. Afgelopen vrijdagnacht, Nederlandse tijd, gingen de “Ramblers” met een overwinning in de laatste seconde door naar de ronde van de laatste acht teams. Tot de “Elite Eight” waren ze voor het laatst in 1963 geraakt

Barack Obama twittert over Sister Jean

Zuster Jean staat met de spelers op ieders lippen. In gans Amerika sprak de media over haar. Zelfs de ‘New York Times’ berichtte over haar en haar leven. Na een verrassingsoverwinning tweette voormalig president Barack Obama nog een felicitatie aan de non. Soms was de 98-jarige het meest besproken onderwerp in de Amerikaanse sociale media.

Hoe het tot de bekendheid kwam, weet ze zelf eigenlijk ook niet, bekende de non dinsdag op tv-station ABC. Plots praat iedereen tegen haar en willen ze een foto met haar maken. Ook via de telefoon of e-mail probeerden veel fans haar te bereiken, zei zuster Jean. Waaronder mensen die ze meer dan 60 jaar geleden had onderwezen als leerling op haar een basisschool.

Als geestelijk verzorger heeft zuster Jean een grotere taak dan alleen maar haar spelers toejuichen. Voor elke wedstrijd bidt ze met het team voor een blessurevrij spel en eerlijke scheidsrechters. Hun gebeden worden echter niet gemarkeerd door overdreven grote liefde voor de tegenstander. De website van de universiteit citeert haar: “Ik vraag God vooral goed te zijn voor het Loyola-team, zodat wij aan het einde van het spel als de grote” winnaar ” op het scorebord staan.”

Bron: ABC;Video: youtube/ABC; Foto: JesuitsUSA

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*