Paus bezoekt 15 april achterstandswijk in Rome

Paus Franciscus bezoekt zondag 15 april de Romeinse achterstandswijk Corviale en op dinsdag 1 mei, (gelegen aan de zuidelijke rand van de stad)  “Santuario della Madonna del Divino Amore”, waar hij de maand mei opent. Met het bezoek aan het “betongetto” Corviale komt een sociale focus op het zuidwesten van de Italiaanse hoofdstad in beeld. Het bijna één kilometer lange betoncomplex met appartementen voor ongeveer 8.000 mensen staat synoniem voor stedelijke ellende.

De pauselijke vicaris voor het bisdom Rome, aartsbisschop Angelo De Donatis, en de hulpbisschop voor het westelijk deel van Rome, Paolo Selvadagi, begroeten de paus op zondag om 16.00 uur voor de parochiekerk van Corviale. Dit wordt gevolgd door een ontmoeting met kinderen die deze maand hun eerste communie doen, ouderen, armen en zieken. Franciscus hoort ook de biecht van drie parochianen. Aan het einde van deze bijeenkomst, om 18.00 uur, viert hij de H. Mis in de parochiekerk van San Paolo della Croce.

Volgens de parochiepriester blijkt de paus zeer goed geïnformeerd over de problemen die al jaren ‘spelen’in de wijk. Het Corviale-flatcomplexfabriek bestaat uit twee 960 meter lange gebouwen en een derde, ongeveer 250 meter lang woongebouw. Het complex werd gebouwd in het midden van de jaren 1970 tot het midden van de jaren 1980 en is naar de huidige architectonische maatstaven een volledige mislukking. Een verwaarloosd complex en grote sociale problemen maakten van Corviale een voorbeeld van foute en onmenselijke stadsplanning. De afgelopen jaren zijn er pogingen geweest om te renoveren en te herstructureren, maar dat eindigde telkenmale in flops, mede door corruptie en invloed van de mafia.

Bron: Vaticannews Foto: Gemeente Rome

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*