Paus klaagt over ‘grijze’ kerk

ROME-Paus Franciscus klaagt over een te grote afstand tussen de kerk en de jeugd. “Te vaak word je alleen gelaten”, zei de paus maandag voor vele honderden tieners. De gelegenheid was de opening van de voorbereidende vergadering voor de Jeugdsynode in de herfst. De kerk moet opnieuw “nabijheid” leren kennen, adolescenten moeten serieus worden genomen, zei de paus.

Ongeveer 300 jongelingen tussen de 16 en 29 jaar uit de ganse wereld zullen de voorbereidingen van de synode bespreken, gepland staat de jeugdsynode voor oktober tot en met zaterdag. Zij moeten een document voorbereiden op de zogenaamde voorsynode waarin ze hun ideeën en problemen samenvatten. De bijeenkomst van alle bisschoppen van de wereld in het Vaticaan heeft het motto “De jongeren, het geloof en de benoemingsbeslissing”.

De synode is ‘het teken van iets groots’, zei Franciscus. De jongelingen mogen geen blad voor de mond nemen. “Mensen, ook jongelingen, moetden de moed hebben hun mond open te doen, iedereen heeft het recht om gehoord te worden en te praten.” Hij klaagde over ouder wordende christelijke gemeenschappen en jonge mensen zonder motivatie om nieuwe dingen te ontdekken. “Zie de logica van ‘we hebben het toch altijd zo gedaan’, dat is een zoet gif dat kalmeert en verdooft. ‘ In plaats daarvan zou de synode voorwaarden moeten ontwikkelen om adolescenten te begeleiden bij hun eigen zoektocht naar een “leven in overvloed”, zei de paus. Zelfs zonder het te weten, zochten zij Jezus en zijn belofte van redding. De kerk moet nieuwe manieren leren om dicht bij jongeren te zijn.

Franciscus zei dat de bijdrage van jongeren in de kerk onmisbaar is. Hij sprak expliciet tot de vertegenwoordigers van andere culturen, niet-christelijke religies en niet-gelovigen. In veel momenten van de geschiedenis sprak God door jonge mensen. Hij is ervan overtuigd dat dit vandaag het geval ook zal zijn. “Ik verzeker jullie dat jullie bijdrage serieus zal worden genomen”, zei de paus. Te vaak praten mensen over jongeren zonder ze iets te vragen, zei de paus. Hoewel de adolescentie verafgood wordt, worden veel jonge mensen uitgesloten van een actieve rol in het openbare leven. Hij wees ook op een gebrek aan goede vooruitzichten op de arbeidsmarkt.

De secretaris-generaal van de Bisschopssynode, kardinaal Lorenzo Baldisseri, zei dat de bisschoppenvergadering niet alleen een synode voor de jeugd zou moeten zijn, maar ook een synode van de jeugd zelf. Volgens Baldisseri werden de afgevaardigden van de huidige vergadering deels geselecteerd door bisschoppenconferenties wereldwijd, en deels door seminaries en religieuze gemenschappen en kloosters. Daarnaast nemen vertegenwoordigers van katholieke bewegingen en gemeenschappen, evenals katholieke scholen en universiteiten deel. Uitgenodigd waren ook jonge vertegenwoordigers uit de wereld van kunst, wetenschap, politiek, zaken en leger, sport en vrijwilligerswerk. Daarnaast is participatie via sociale media mogelijk, aldus Baldisseri.

Maandagochtend waren er gesprekken van vijf deelnemers  van een uur met Franciscus gepland. In de middag gingen de afgevaardigden naar groeps-sessies. Het definitieve document zal aan de paus worden gepresenteerd tijdens de Palmzondag-mis op het Sint-Pietersplein. De presynode vindt plaats in een educatief centrum van de “Legionairs van Christus” aan de rand van Rome. Ook zijn er verschillende nederlandse deelnemers.

Bron: DPA/RAI/LaCroix Foto: ortodossiatorino en Pixabay 706341

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*