Theologische ‘aanval’ op em. Paus Benedictus XVI

Katholisch.de het “onofficiële katholieke internetportaal” van de katholieke kerk Duitsland doet een aanval op emeritus Paus Benedictus XVI en heeft daarvoor  de “vermaarde kerkjournalist” Joachim Frank in stelling gebracht.

Het katholieke internetportaal heeft deze week  een lasterpoging tegen Benedictus XVI. gestart. Zo laat de website, welke wordt gefinancierd door de Duitse bisdommen met twee miljoen euro kerkgeld per jaar, de journalist Joachim Frank aan het woord, die de emeritus Paus opnieuw uitroept tot “Panzerkardinal”. Frank schrijft: “De minder inschikkelijke mening van Benedictus XVI leidt tot de vraag hoeveel intra-kerkelijke conflicten van de laatste 30 jaar vermeden hadden kunnen worden zonder de bemoeizucht en onbeduidende belangen van de” grote theoloog ” in zijn kardinale en pauselijke gewaden.”

De aanleiding is de afwijzing van een ondersteuning van de elf “theologische geschriften” voor paus Franciscus, die onder meer werden geschreven door de controversiële Duitse theoloog Peter Hünermann. Hünermann was een van de mede-initiatiefnemers van de antikerkelijke “Verklaring van Keulen”, dat in 1989 verscheen tegen Paus Johannes Paulus II. Letterlijk schreef Benedictus: “Ik spreek slechts marginaal mijn verbazing uit over het feit dat onder de auteurs ook professor Hünermann is, die tijdens mijn pontificaat zijn tijd besteedde aan het ondersteunen van toonaangevende anti-pauselijke initiatieven en een relevante rol heeft gespeeld in de publicatie van de ‘Verklaring van Keulen’ dat in verband met de encycliek ‘Veritatis-Splendor’ massief het pauselijke magisterium aanviel, vooral in kwesties van moraaltheologie. ‘

Het commentaar heeft sindsdien tot vele reacties en brieven van katholieken aan Duitse bisschoppen geleid. Ook “katholisch.de” heeft intussen gereageerd. In een brief van Thomas Jansen, de hoofdredacteur,  wordt betreurd dat iemand de “religieuze gevoelens” heeft geschonden met de opmerking. “Ik kan er ook op wijzen dat de opmerking op geen enkele manier de mening van de redactie of van katholisch.de weerspiegelt en dat Joachim Frank alleen als gastauteur bij ons is, die van ons vrijelijk zijn onderwerp kan kiezen.” Als internetplatform willen wij de “waaier van meningen binnen de Katholieke Kerk” in zijn hele diversiteit portretteren. Om serieus te worden genomen “als journalistieke katholiek nieuwsportaal”, moet je “zo’n commentaar van Frank toestaan”. Volgens Jansen is de auteur “een van de meest gerenommeerde kerkjournalisten” in Duitsland, over wiens katholiciteit  geen twijfel bestaat.

Bron: Katholischde Foto: Creative-commons

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*