Witte donderdag: Paus wast gevangenen de voeten

Rome- Paus Franciscus zal een rituele voetwassing uitvoeren op Witte Donderdag in de Heilige Week bij twaalf gevangenen van de Romeinse Regina Coeli-gevangenis. Het Vaticaan heeft dit dinsdag aangekondigd. Het gebaar van nederigheid herinnert, volgens het  Evangelie van Johannes, aan het laatste avondmaal, waarvoor Jezus de voeten van zijn discipelen waste. Reeds in de afgelopen jaren heeft de paus de traditionele rite op Witte Donderdag uitgevoerd bij gevangenen, gehandicapten en vluchtelingen.

Volgens het Vaticaan zal Paus Franciscus  op 16 maart om 16.00 uur aankomen voor de voetwassing. Naast de liturgie zijn bezoeken aan de ziekenzaal en een ontmoeting met gedetineerden van de VIII. Afdeling – met, onder andere, gedetineerde zedendelinquenten – gepland.

“Regina Coeli (‘Koningin van de hemel’) – de naam verwijst naar het gebouw dat oorspronkelijk was gebouwd als klooster – is waarschijnlijk de bekendste gevangenis in de Italiaanse hoofdstad. De eerste paus die de gevangenis tussen het Vaticaan en de wijk Trastevere bezocht was Paus Johannes XXIII die in 1958 op kerstavond de gevangenen bezocht. De pausen Paul VI, Johannes Paulus II en Benedictus XVI bezochten in latere jaren ook de gevangenen.

Vorig jaar had de Paus de viering van Witte Donderdag gehouden in het Paliano Detentiecentrum zo’n 50 kilometer ten oosten van Rome. In 2015 bezocht hij de Romeinse gevangenis Rebibbia, 2013, het Romeinse jeugdgevangeniscentrum Casal del Marmo. In 2016 vertrok hij op Witte Donderdag naar een vluchtelingenverblijf, in 2014 vierde hij in een therapiecentrum. De voorgangers van de huidige paus vierden Witte Donderdag in de Romeinse basiliek van Sint-Jan van Lateranen. Traditiegetrouw werden daarbij de voeten van 12 priesters gewassen.

Bron: RAI1/ Foto Youtube/Pixabay-falco3810

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*