Abortus: Prijs de dag niet voor het avond is

Leestijd: 2 minuten
Dinsdag 02 november 2021 08:10 – Bron: Redactie kerk/1010WINS – Beeld: PB
-Washington- Amerikaanse abortus-tegenstanders zouden binnenkort veel kunnen winnen als het fundamentele oordeel ‘Roe vs. Wade’ daadwerkelijk valt. Maar zij hebben ook veel te verliezen.

Pro-lifers hebben decennia lang voor zo’n kans gevochten, nu is het er: over een paar weken begint het Amerikaanse Hooggerechtshof met hoorzittingen in de zaak ‘Dobbs vs. Jackson Women’s Health Organization’. En zelfs waarnemers, die anders geneigd zijn tot terughoudendheid, durven nu naar buiten te treden. Een nieuwe baanbrekende uitspraak over abortus, die het controversiële ‘Roe vs. Wade’-precedent uit 1973 voor eens en voor altijd zal vervangen, ligt binnen handbereik.

Het Gerechtshof is geen partijpolitiek orgaan

Het optimisme is terecht en, zo moet gezegd, na al die jaren waarin anti-abortusactivisten nauwelijks iets te juichen hadden, is het begrijpelijk. Maar, juich niet te vroeg. Het Amerikaanse pro-life kamp zou om twee redenen de dag voor de avond niet mogen prijzen.

Ten eerste: zelfs het huidige Hooggerechtshof (Supreme Court), dat bestaat uit voornamelijk conservatieve rechters, is geen partijpolitiek orgaan. Het is dan ook niet uitgesloten dat de hoogste rechters een oordeel zullen uitspreken waar abortustegenstanders niet van houden. Als de rechters de principiële standpunten die zijn vastgelegd in ‘Roe vs. Wade’ en later in ‘Planned Parenthood vs. Casey’ niet herroepen, dan kan men voorlopig nauwelijks op de Hoge Raad rekenen. Omdat de ‘Dobbs’-zaak een vele gecompliceerde juridische obstakels vertegenwoordigt om snel afscheid te nemen van de vorige juridische situatie. Zo niet nu, wanneer dan? Misschien nooit.

Ten tweede is het heel waarschijnlijk dat de hoogste rechters de abortuswetgeving met hun oordeel weer in handen van de afzonderlijke staten zullen leggen. Dan kunnen zij die anti-abortus zijn ‘hun borst nat maken’ en begint de strijd weer van voor af aan. Een juridische situatie die abortussen in Texas bijna volledig verbiedt, maar abortussen aan de westkust ,tot kort voor de geboorte, gedeeltelijk toestaat, zal dan realiteit zijn. De VS bestaat uit 50 staten. In elk van hen moet het recht op leven op een wetgevende, democratische manier worden verdedigd. De strijd zou nog wel eens een langdurige zaak kunnen worden, gelijk een soapserie. Ook al zo’n Amerikaanse uitvinding.