RAVESTEIN: Bedevaart naar Kevelaer:

Het is een stokoude traditie: de bedevaart naar Kevelaer. Het begon in 1888 met de oprichting van de Broederschap Bedevaart Kevelaer Ravenstein en Omstreken, de jaarlijkse pelgrimstocht over de Duitse grens, iedere laatste zaterdag van augustus. Andere parochies sloten zich aan. Gelovigen uit Oss, Uden, Ravenstein, Veghel, Landerd en omgeving gaan zaterdag 24 augustus weer samen op pad, 131 jaar na dato.

Elke keer is een andere broederschap, zeg maar comité, de kartrekker. Ditmaal is dat de regio Boekel. Pastoor Smulders is de hoofdcelebrant tijdens de vieringen in Kevelaer. De taken worden door pastoor Van der Laar, in samenwerking met pastoor Smulders, diaken Henk van Thiel en diaken René Lamers, verdeeld.
De Kevelaer-traditie is springlevend met een stabiel aantal deelnemers van rond de tweehonderdvijftig. Maar ze vergrijzen wel. “Het is zo jammer dat we geen jeugd mee krijgen”, zegt Van Thiel. ,,Als er wat ouders mee zouden gaan met de kinderen die onlangs het vormsel hebben gedaan, dan zou dat al heel mooi zijn.

Samen zijn en doen
De bedevaart wordt niet vanuit de dekenaten georganiseerd, maar door vrijwilligers uit de hele regio. Je gaat met gelijkgestemden op pad om te bidden, maar ook om samen koffie te drinken en te eten. Bedevaart is samen zijn en samen doen, er heerst eensgezindheid, saamhorigheid en gezelligheid en dat is heel fijn. Volgens Van Thiel hoef je niet kerks te zijn om toch te kunnen genieten van deze dag. “Iedereen heeft zijn behoeften. Tijdens zo’n bedevaart kun je je emotie en devotie kwijt op je eigen manier.”

Opgeven kan bij Wieneke Vissers, Europaplein 15 in Schaijk (0486-461337 of 06-20687204) en Marij van Diggelen in Reek (0486-471218).

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*