16-Duizend kunstenaars roepen op tot verzet tegen apartheid

Woensdag 16 juni 2021 19:59 – Bron: TRF Foto: PB
  -London- Meer dan 16 duizend kunstenaars, onder wie zes Oscar-winnaars en acht Pulitzerprijs-winnaars, hebben zich aangesloten bij een oproep van Palestijnse artiesten om een eind te maken aan het Israëlische regime van overheersing en apartheid.

De oproep is het initiatief van zes Palestijnse kunstenaars en werd in eerste instantie ondertekend door honderden Palestijnse collega-kunstenaars. Vervolgens sloten ook internationale kunstenaars zich aan.

In de oproep wordt beklemtoond dat er in Israël/Palestina geen sprake is van ‘een conflict tussen twee gelijkwaardige partijen’. Dit veelgebruikte en door Israël en de zogenoemde internationale Israël-lobby in stand gehouden beeld is ‘vals en misleidend’. In werkelijkheid is er sprake van Israëlische overheersing, waarvan de Palestijnen op uiteenlopende wijze het slachtoffer zijn, al naar gelang hun woonplaats: als tweederangsburger in Israël, als rechteloos inwoner van de bezette Westelijke Jordaanoever, bezet Oost-Jeruzalem of de belegerde Gazastrook, of als vluchteling in de diaspora. Onder verwijzing naar de dit jaar verschenen rapporten van Human Rights Watch en B’Tselem spreken de kunstenaars van ‘een regime van apartheid’.

Dat regime bestaat bij de gratie van internationale steun – de kunstenaars spreken van ‘medeplichtigheid’. De internationale gemeenschap laat Israël al decennia straffeloos zijn gang gaan. Het land wordt opzichtig uitgezonderd van sancties, terwijl landen als Nederland bovendien een actieve bijdrage aan de Israëlische overheersing leveren. Nederland steunt de illegale Israëlische kolonisering van Oost-Jeruzalem en de Westoever – onder de Conventies van Genève en het Statuut van Rome een oorlogsmisdaad – door de kolonisten toestemming te geven hun producten op de Nederlandse markt te verkopen, en door groot zaken te doen met Israëls militaire industrie, die tot over de oren betrokken is bij de bezetting van Palestijns gebied en de onderdrukking van de Palestijnse bevolking.

De 16 duizend ondertekenaars doen een beroep op hun collega’s en ‘alle mensen met een geweten’ om zich luid en duidelijk uit te spreken over het onrecht, zowel binnen hun werkkring als daarbuiten. Wees dapper en neem stelling, is hun boodschap. Ook roepen zij overheden en regeringen op sancties tegen Israël te treffen en te bevorderen dat Israël gedwongen wordt rekenschap af te leggen in de arena van het internationaal recht. ‘Het apartheidsregime moet worden ontmanteld. Niemand is vrij zolang wij niet allen vrij zijn.’

Onder de ondertekenaars zijn zes Oscar-winnaars – Alejandro Iñárritu, Asif Kapadia, Holly Hunter, Jeremy Irons, Michael Moore en Susan Sarandon – en acht winaars van de Pulitzerprijs: Benjamin Moser, Hisham Matar, Richard Ford, Viet Thanh Nguyen, Tyehimba Jess, Annie Baker, Lynn Nottage en Tony Kushner. Andere bekende regisseurs, acteurs, schrijvers en muzikanten die de oproep steunen zijn Julie Christie, Thandiwe Newton, Viggo Mortensen, Alia Shawkat, Mike Leigh, Brian Eno, Angela Davis, Roger Waters, Cypress Hill, Ta-Nehisi Coates en Robert Wyatt.

Geef een reactie op dit artikel