Acht toeristen gedood in Niger

-Parijs- (ADN) Acht mensen, waaronder zes Fransen en twee inwoners uit Niger (een gids en een chauffeur), zijn zondagochtend rond 11.30 uur in het Kouré-gebied in Niger vermoord door gewapende mannen die op motorfietsen reden. Aldus de eerste reactie van gouverneur van Tillabéri Tidjani Ibrahim Katiella aan RTL-media.

“Wij zijn de situatie in kaart aan het brengen, wij zullen later vandaag meer informatie geven”, zo de gouverneur, die geen details gaf over de omstandigheden van de aanval, noch over de identiteit van de aanvallers.

“De aanslag vond plaats rond 11.30 uur, 6 km ten oosten van de stad Kouré”, een uur rijden van Niamey op de nationale weg nummer 1. “De meeste slachtoffers werden doodgeschoten en een vrouw die erin slaagde te ontsnappen, werd door de motorbende ingehaald, verkracht en de keel doorgesneden. “Wij kennen de identiteit van de aanvallers niet, maar zij kwamen op motorfietsen uit het struikgewas en wachtten op de komst van de toeristen. Het door de toeristen gebruikte voertuig behoort toe aan de ngo Acted”. De daad heeft alle sporen van een geplande aanslag.

Geliefd gebied voor toeristen vanwege zeldzame giraffen

Het gaat om de eerste aanval gericht tegen westerse toeristen in dit gebied sinds het zo’n 20 jaar geleden een toeristische bestemming kreeg, toen een kleine kudde Tsjaadgiraffen, elders uitgestorven, op de vlucht voor stropers en roofdieren daar een oase van rust had gevonden.

De regio Tillabéri is een zeer instabiel gebied. Het is gelegen in het ‘driegrenzengebied’ tussen Niger, Burkina Faso en Mali, wat een trefpunt is geworden voor Sahel-jihadisten, waaronder de Islamitische Staat in de Grote Sahara (EIGS). Het gebruik van motorfietsen en quads zijn sinds januari dag en nacht verboden in een poging om verplaatsingen van jihadisten te voorkomen.

Geef een reactie op dit artikel