Afghanistan ‘stoot’ Noord Korea van troon als gevaarlijkste land voor Christenen

Leestijd: 2 minuten
Woensdag 19 januari 2022 14:26 – Bron: Open Doors – Beeld: PB
 -Ermelo- De Christelijke organisatie ‘Open Doors’ doet al bijna drie decennia onderzoek naar de vervolging van Christenen wereldwijd. De Ranglijst Christenvervolging laat zien in welke 50 landen Christenen het zwaarst worden vervolgd.

In deze landen lijden 360 miljoen Christenen onder ‘zeer zware’ tot ‘extreme’ vervolging. Wereldwijd is de vervolging tot extreme hoogte gestegen: 1 op 7 Christenen kan het geloof in Christus niet in vrijheid beleven.

Top-5

De top-5 van levensgevaarlijke landen voor Christenen is voor 2022 als volgt: 1. Afghanistan; 2. Noord-Korea; 3. Somalië; 4 Libië; 5. Jemen Klik H I E R voor de complete lijst.

Executies

Uit onderzoek door tal van NGO’s blijkt dat de kleine Christelijke gemeenschap in Afghanistan door het regime als een duivels kwaad wordt gezien. Christenen worden zonder pardon geëxecuteerd als hun geloof wordt ontdekt. Sinds de machtsovername van de taliban afgelopen zomer gaan talibanstrijders van deur tot deur om Christenen en andersgelovigen op te sporen en te executeren. In de hoofdstad Kaboel worden zelfs prijzen uitgeloofd aan een ieder die een Christen aangeeft. Ook Moslims die de Islam verlieten om Christen te worden en na een tijdje toch weer terugkeerden naar de Islam, kunnen zonder proces rekenen op executie . Op bekering tot het Christelijk geloof staat te allen tijde de doodstraf.

Jihadbruid

Christenen in Afghanistan die de kans hadden zijn het land ontvlucht en verblijven nu in buurlanden, sommigen in Nederland. De Nederlandse IND heeft voorlopig terugzending naar Afghanistan stopgezet, maar verwacht na onderhandelingen tussen de EU en de taliban, de (gedwongen) terugkeer weer op te starten. Christelijke vrouwen en meisjes die nu worden opgepakt worden gedwongen zich tot de Islam te bekeren en als jihadbruid of als talibanslavin verkocht, bij weigering volgt de doodstraf, meestal door steniging.

Machtsovername

De machtsovername van de taliban en het vertrek van westerse troepen uit Afghanistan, is een impuls voor islamitische extremisten wereldwijd. “Naast voortzetting van het onnoemelijke lijden van de Afghaanse bevolking, krijgen extremisten wereldwijd een helder signaal: zij kunnen ongecontroleerd doorgaan met hun gewelddadige streven naar macht en invloed”, constateert Open Doors-directeur Maarten Dees.

Na de machtsovername in Afghanistan vierden moslimextremisten in Pakistan feest. In Nigeria leidde de machtsovername door de taliban tot een opleving van gewelddadige aanvallen tegen Christenen. Extremisten vermoordden afgelopen jaar 4.650 christenen in Nigeria om hun geloof, een kwart meer dan het jaar daarvoor, aldus ‘Open doors’. Christenvervolging is ten zuiden van de Sahara een snel groeiend probleem.