Beeldhouwwerken van Ramses II en ‘God’ Horus gevonden

-Caïro- (KNA) In Egypte zijn bij archeologische graafwerkzaamheden gelijk twee  spectaculaire beeldhouwwerken ontdekt.

Bij de pyramides van Gizeh vonden Egyptische archeologen een figuur van de derde
oud-egyptische koning Ramses II (rond 1303-1213 v. Chr.). Het gaat hier om een van de meest zeldzame archeologische vondsten ooit en het eerste granieten standbeeld van Ramses, aldus het ministerie voor oudheidkunde in de onlinekrant ‘Egypt Independent .

Het 1,05 meter hoge standbeeld van rose-kleurig graniet is met het teken van de ‘sterke stier’ gegraveerd alsook met het teken ‘Ka’, dat voor levenskracht staat. Het beeld is in een zeer goede conditie en wordt nader onderzocht.

Gevonden werd het standbeeld bij illegale opgravingen op een privé-grondstuk in de nabijheid van de grote pyramide van Gizeh. De eigenaar van het perceel is aangehouden.

Inmiddels vonden archeologen van een Duits-Egyptische missie in Luxor een Granodiorit-standbeeld van de oud-egyptische ‘God’ Horus. Het 1,85 meter hoge beeld van ‘God’ met een valkenkop werd in de ruïnes van de zuilenhal van de begrafenistempel van Amenophis III gevonden, meldt dagblad ‘Al-Ahram’ gisteren. Torso en hoofd van het beeld zijn in een zeer goede toestand. De armen zijn gebroken, de voeten ontbreken.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*