Botsingen bij Graf Jozef in Nablus

-Nablus- (KNA) Bij het zogenaamde Jozefsgraf in Nablus kwam het maandag tot botsingen tussen het Israëlische leger en Palestijnen. Meerdere Palestijnen raakten door rubberkogels en traangas gewond, aldus de hulporganisatie ‘Rode halve maan’, de zusterorganisatie van het ‘Rode Kruis’.

Volgens diverse waarnemers bezochten meer dan 1.000 Joodse gelovigen onder legerescorte, in de nacht, de omstreden begraafplaats op de Westelijke Jordaanoever, onder hen ook de Israëlische minister van handel- en industrie Eli Cohen.

Het Jozefsgraf werd in de afgelopen jaren herhaaldelijk doelwit van aanslagen; het graf zelf werd vernield. Tijdens de zogenaamde ‘Tunnelonlusten’ van 1996 en na het begin van de tweede Intifada in de herfst van 2000 eisten gevechten tussen Israëlische soldaten en Palestijnen in de omgeving van de begraafplaats talrijke dodelijke slachtoffers.

Nadat de gedenkplaats een tijdje gesloten was, is het nu voor Joden op bepaalde tijden, mits vooraf besproken, geopend. Volgens de verdragen van Oslo moet het graf als enclave op Palestijns gebied onder Israëlisch toezicht blijven.

Na  een Palestijnse aanval op Israëlische soldaten bij het graf, in de herfst van 2000, gaf het Israëlische leger het monument uiteindelijk op. Vrome Joden blijven echter als Pelgrims het graf van hun Aartsvader bezoeken, om te bidden.

Foto: wiki-(Het graf van Jozef kort na 1900)

Geef een reactie op dit artikel