CIDI verspreidt leugens over Palestijnse vluchtelingen

Opnieuw blijkt dat het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) de leugen niet schuwt als het meent dat Israëls belangen daarmee zijn gediend. In een nieuwsartikel verkondigt het onwaarheden over Palestijnse vluchtelingen en de UNRWA, de VN-organisatie die sinds 1949 hulp biedt aan die vluchtelingen.

Het CIDI beweert ten onrechte dat de VN Palestijnse vluchtelingen anders behandelt dan andere vluchtelingen. De UNRWA kent ook nakomelingen van de oorspronkelijke vluchtelingen de vluchtelingenstatus toe, en wijkt daarmee volgens het CIDI af van de algemene vluchtelingenorganisatie van de VN, de UNHCR.

In werkelijkheid is er van een verschil tussen beide VN-organisaties geen sprake. Ook de UNHCR kent nakomelingen van vluchtelingen de vluchtelingenstatus toe, zolang de ‘politieke crisis’ die tot de vlucht heeft geleid niet is opgelost. De Palestijnse kwestie is daar een schoolvoorbeeld van.

Het CIDI deint met zijn leugen mee op een in 2018 ingezet offensief van de Israëlische regering en de Amerikaanse president Trump, bedoeld om de vluchtelingen hun recht op terugkeer en compensatie te ontnemen. Daartoe werd ook de aanval geopend op de UNRWA, waarvan de VS tot dat moment de belangrijkste donor was. In augustus 2018 zette Trump de Amerikaanse steun voor de UNRWA volledig stop, daarmee de organisatie in een acute crisis stortend.

Lees hier meer over de aanval van het CIDI, Israël en de Verenigde Staten op de UNRWA en over de geschiedenis van de vluchtelingenorganisatie.

Geef een reactie op dit artikel