Corona en economische crisis doen ons Kameroen vergeten

Mega-crises in Kameroen. Nauwelijks aandacht in de media

-Berlijn/Oslo (KNA) De vluchtelingenraad van Noorwegen (NRC) heeft in haar top 10 van vergeten crisis-gebieden, voor het tweede jaar op rij het land Kameroen staan.

De West-Afrikaanse staat kampt momenteel met een drievoudige bedreiging door oplaaiende conflicten met de terreurgroep Boko Haram in het noorden, uitbraken van geweld in het Engelstalige westen en een vluchtelingencrisis door migranten uit Centraal-Afrika, zo deelde de mensenrechtenorganisatie gisteren mee in Oslo.

Volgens de NRC-ranking zijn negen van de tien crisesgebieden welke op haar lijst voorkomen, te vinden in Afrika. Na Kameroen volgen Congo en Burkina Faso, waarbij de laatste voor het eerst in de lijst voorkomt. Venezuela, op plaats vijf, is het enige land, buiten het Afrikaanse continent. De lijst kent verder de landen Burundi, Mali,Zuid-Soedan, Nigeria, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Niger. Lees verder onder de foto>

Visvangst, een belangrijke bron van inkomsten

Het Afrikaanse continent en in het bijzonder de Sahelzone zijn sterk vertegenwoordigd, dat ligt met name aan politiek en diplomatisch onvermogen, zwakke hulpprojecten en een geringe mediale aandacht. Hoewel de Afrikaanse staten geteisterd werden en worden door een orkaan aan bedreigingen, stuiten hun noodkreten op dovemansoren, klaagt NRC-secretaris-generaal Jan Egeland.

De NRC verwacht, dat de humanitaire crisis door de Corona-pandemie in de loop van dit jaar zal toenemen. De verspreiding van het virus zal de toch al zwakke Afrikaanse economie nog verder verzwakken. “Wij hebben solidariteit nodig met deze door conflicten geplaagde samenlevingen, nu meer dan ooit”, benadrukt Egeland.

De NRC publiceert jaarlijks een lijst met de meest verwaarloosde crises wereldwijd. Hierbij wordt gekeken naar drie criteria: het gebrek aan wil om te veranderen, lokaal en internationaal, het gebrek aan belangstelling van de zijde van de media en het gebrek aan internationale hulpverlening.

Geef een reactie op dit artikel