Erdogan dreigt de poort naar Europa open te zetten voor Syrische vluchtelingen

-ANKARA-  Recep Tayyip Erdogan, de president van Turkije heeft vanmiddag gedreigd de poort naar Europa open te zetten voor Syrische vluchtelingen, tenzij Ankara voldoende internationale steun krijgt voor een geplande “veiligheidszone” in Syrië.

“Wij zullen de poort moeten openzetten”, zei Erdogan aan leden van zijn partij in Ankara. Hij voegde eraan toe dat Turkije “niet de nodige steun van de internationale gemeenschap krijgt, in het bijzonder van Europa”, om de Syrische vluchtelingen op te vangen. Turkije kan “de last niet langer in zijn eentje dragen”, aldus de Turkse president. Lees verder onder de foto>

 

Momenteel vangt Turkije mmer dan vier miljoen vluchtelingen op, onder wie ruim 3,6 miljoen uit Syrië, de grootste vluchtelingenpopulatie ter wereld. Turkije wil tot eind september een beveiligde zone bij zijn grens met Syrië afbakenen, zei Erdogan. Hij haalde daarbij “de dreiging van miljoenen nieuwe vluchtelingen” uit de Syrische provincie Idlib aan.

Volgen de Verenigde Naties zijn meer dan 570.000 mensen uit de regio gevlucht sinds de Syrische regering in april een offensief lanceerde op de regio aan de Turkse grens, die grotendeels in handen is van de oppositie.

Ankara werkt met de Amerikanen aan een veiligheidszone in het noorden van Syrië om er de Syrisch-Koerdische troepen uit te verwijderen die de steun hebben van de Verenigde Staten. Het is nog onduidelijk wie de zone zal controleren en hoe groot ze zal zijn. Turkije is bereid alleen te handelen als een akkoord uitblijft, zei Erdogan.

De Turkse regering wil minstens 1 miljoen Syrische vluchtelingen in de beveiligde zone onderbrengen.

Foto: Pixabay

Geef een reactie op dit artikel