EU hervat financiering Palestijnse ngo’s

Zaterdag 16 juli 2022 -05:45 – Bron: TRF – Beeld: Publiek domein
 -Brussel- De EU heeft per direct haar financiering hervat van de Palestijnse mensenrechten­organisaties Al-Haq en het Palestinian Centre for Human Rights (PCHR). Dat nieuws is per brief aan de ngo’s kenbaar gemaakt.

Valse beschuldigingen
De financiering van de twee prominente ngo’s werd in mei 2021 opgeschort op initiatief van de Europese Commissie. Die honoreerde daarmee een geheim Israëlisch dossier dat zou uitwijzen dat zes Palestijnse ngo’s, waaronder Al-Haq, tot het netwerk van een ‘terreur­organisatie’ behoren en daar hun Europese subsidies naar door­sluizen.

Ook kondigde de Commissie een onderzoek aan naar de projecten van de twee ngo’s. Eind juli 2021 pleitte het onderzoek de twee ngo’s vrij. Er waren geen onregelmatig­heden aangetroffen. Hoewel de weg daarmee vrij was voor her­vatting van de EU-financiering, bleef die uit.

Rechtszaak heeft wel effect
Na nog een ronde van onderzoek, en nadat Al-Haq had geprobeerd om een eigen voorstel te doen om de kwestie op te lossen, zat er voor de mensenrechtenorganisatie niets anders op dan naar de rechter te stappen. Die stap had wél effect en leidde tot de brief waarin de ngo’s werden geïnformeerd over het herstel van hun financiering.

Ondanks deze wending zal Al-Haq de rechtszaak doorzetten. Niet alleen heeft de Commissie haar contractuele verplichtingen geschonden, ook is schade veroorzaakt aan de reputatie van Al-Haq. De ngo wil bovendien voor­komen nogmaals slacht­offer te worden van lasterlijke en feitenvrije beschuldigingen. In een scherpe verklaring noemt Al-Haq het handelen van de Commissie getuigen van ‘kwade wil’, en stelt het dat de Commissie zich heeft geleend voor Israëls politieke agenda.

Israëls politieke agenda
Het lijkt er op dat Israël het vizier gericht heeft op Palestijnse maat­schappelijke organisaties die zich inzetten voor de rechten van de Palestijnen, en hulp bieden aan kwetsbare groepen als kinderen, vrouwen, boeren of gevangenen.

 

Geef een reactie op dit artikel