Irak: Door IS vernield klooster in Mosul gerepareerd

IS-strijder bezig met weghalen kruis

 

Donderdag 18 november 2021 11:25 – Bron: Redactie kerk/KNA Beeld: PB
  -Bagdad- Na de succesvolle voltooiing van de herstelwerkzaamheden en deels restauratie van de hoofdkerk van het klooster ‘Mar Korkis’ (Klooster van St. Gregorius) in de Iraakse stad Mosul, zal in november de ceremoniële heropening plaatsvinden. Het kerk- en kloostercomplex werden zwaar beschadigd tijdens het schrikbewind van IS.

De herstelwerkzaamheden worden uitgevoerd als onderdeel van een programma om het Iraaks cultureel erfgoed te promoten in samenwerking met de Chaldeeuwse Katholieke Orde van Antonianen van Sint-Hormizd. Financiële steun kwam van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat verschillende projecten financiert voor de wederopbouw van kerken en monumenten in Noord-Irak.

Het Mar Korkis-Klooster ligt aan de oostelijke kant van de Tigris, direct aan de weg van Mosul naar Dohuk, ongeveer tien kilometer van het stadscentrum. De oprichting van het klooster wordt in historische bronnen gedateerd vóór de 10e eeuw.

In maart 2015 hebben IS-terroristen de kerk zwaar beschadigd. De geruchten die aanvankelijk de ronde deden over de totale vernietiging van de kerk en het klooster bleken overdreven. Toch was de schade enorm. De verwoestende Jihadisten concentreerden zich op de koepel en de gevel van de kerk, die wordt gekenmerkt door een bijzonder architectonisch ontwerp, waarbij de bakstenen en openingen zodanig zijn gerangschikt, dat deze samen een groot kruis vormen.

De kruisen die op de koepel en het dak van het klooster stonden, werden in december 2014 door de jihadisten afgebroken. Foto’s en documenten die destijds werden vrijgegeven, bevestigen dat de begraafplaats naast de kerk, waar de lichamen van veel Christelijke Iraakse soldaten liggen die stierven tijdens het Iraaks-Iraanse conflict, het zwaarst werd verwoest.

 

Geef een reactie op dit artikel