Islamitische theologen tegen ‘herinwijding’ Hagia Sophia

“Dit is een zware en niet te herstellen fout”

-Rome- (KNA) Liberale Islamitische theologen in Turkije hebben zich openlijk tegen het nieuwe gebruik van de Hagia Sophia als moskee uitgesproken. “Dit is een zware en niet te herstellen fout”, staat in een verklaring, die door de de Turkse krant ‘Cumhuriyet’ staat te lezen.

De stap is een belediging voor niet-moslims en ‘voer’ voor de Islamofoben. Terwijl oprechte gelovigen zich aan de politieke demonstratie storen, die  aan de herinwijding verbonden is, kan deze ook een fout signaal afgeven aan radicale Islamisten.

Auteurs van het appèl zijn Nazif Ay, Mehmet Ali Öz en Yusuf Dülger, die verwijzend naar de laïcistische stichter van het moderne Turkije als ‘Kemalistische’ theologen beschouwd worden. Morgen, 24 juli, zal samen met de Turkse President Recep Tayyip Erdogan voor het eerst in 86 jaar weer een Islamitisch vrijdaggebed in de Hagia Sophia plaats hebben.

De ‘herinwijding’ van de voormalig Byzantijnse kerk, die in 1453 moskee werd en sinds 1934 museum was, staat haaks op waarden als tolerantie en vrede in de Islam. De auteurs verwijzen naar de beslissing van Kalief Omar (634-644), om in het veroverde Jeruzalem niet in Christelijke kerken te bidden, opdat niet-moslims aanspraak op deze gebedshuizen konden maken.

UItdrukkelijk wijzen de theologen ook de opvatting af, de herinwijding van de Hagia Sophia met verwijzing naar de Umayyaden-moskee in het Spaanse Cordoba te legitimieren. Dat historische bouwwerk, welke in 784 de plaats moest innemen van de voormalige Kathedraal, werd in het kader van de herovering van Spanje in 1236 in een Christelijk Godshuis gewijzigd en ook als zodanig ingericht.

Geef een reactie op dit artikel