Israël: 10.000 historische documenten spoorloos verdwenen

-Jeruzalem- (KNA) Het Israëlische Staatsarchief mist, naar eigen zeggen, rond 10.000 documenten en geschriften; niemand lijkt te weten waar deze zijn.

Onder de verdwenen stukken behoren onder andere historische documenten over de moord op voormalig Minister-president Jitzchak Rabin, het proces tegen Nazi-crimineel Adolf Eichmann en de Jom Kippur-oorlog, dat meldt dagblad ‘Haaretz’.

De vermissingen kwamen naar buiten nadat de consumentenorganisatie ‘Hatzlacha’ informatie opvroeg, na geruchten over verdwenen documenten. Deze organisatie beriep zich op het recht op informatievrijheid en kreeg een lijst van documenten, waarvan het verblijf onbekend was. Het Staatsarchief wilde tegenover de krant geen uitleg geven over de vermissingen.

Reeds twee jaar geleden schreef de krant al over de verdwijning van 40 documenten, met betrekking tot de ontvoering van kinderen van Jemenitische vluchtelingen naar Israël. Klokkenluiders en anonieme bronnen in het Staatsarchief hadden destijds al over he,t regelmatig verdwijnen van documenten, gesproken. Oorzaak zou zijn, de menselijke fout maar ook ondeskundigheid van het personeel.

Geef een reactie op dit artikel