Israël tekent opnieuw vrijhandelsaccoord met Arabisch land

Na Marokko nu handelsaccoord met VAE. Palestijnen voelen zich in de steek gelaten

Maandag 6 juni 2022 -04:30 – Bron: ADN – Beeld: ADN
 -Tel Aviv- Al een aantal jaren zijn er intense contacten tussen de staat Israël en Marokko. Zo intens en succesvol, dat een record aantal inwoners van Israël op vakantie gaat in Marokko en omgekeerd. Het pro-Arabische Marokko kent uitstekende vriendschappelijke betrekkingen met de staat Israël. Nu hebben Israël en de Verenigde Arabische Emiraten in Dubai een vrijhandelsaccoord ondertekend. Het is de eerste keer dat een Arabisch land zulke intense bilaterale relaties aangaat met Israël.

In een verklaring van het staatspersagentschap van de Verenigde Arabische Emiraten schrapt of verlaagt de overeenkomst de importtarieven op nagenoeg alle goederen die tussen beide landen worden verhandeld. Daardoor kan de onderlinge handel binnen vijf jaar toenemen met naar schatting 8 tot 10 miljard dollar.

Abraham-accoorden

De historische ondertekening vloeit voort na de toenaderingen in september 2020. Toen tekenden beide landen samen met Bahrein al een historische overeenkomst om de onderlinge relaties te normaliseren. Dat was het eerste van de zogeheten Abraham-accoorden, een pakket normalisatie-overeenkomsten tussen Israël en verschillende voorheen vijandige Arabische staten, waaronder de Emiraten, Bahrein en Marokko.

Israël en de meeste Arabische Golfstaten vinden elkaar in hun strijd tegen een gemeenschappelijke vijand: het sjiitische Iran en diens bondgenoten in de regio, waaronder Syrië, Qatar en Libanon.

Vredesaccoord

De Abraham-accoorden braken met het decenniaoude pan-Arabische beleid om de staat Israël niet te erkennen totdat het de Palestijnse staat aanvaardt en zich terugtrekt uit de bezette gebieden. Door de recente toenadering tussen Israël en de Arabische Golfstaten, voelen de Palestijnen zich nu in de steek gelaten door hun traditionele bondgenoten.

De reeks overeenkomsten moet ook worden gezien als een vredesaccoord: Israël zou geen Palestijnse gebieden meer innemen op de Westelijke Jordaanoever. In plaats daarvan zou het zich maximaal inspannen voor betere diplomatieke relaties met Arabische landen.

Helaas lagen wens en werkelijkheid mijlenver uit elkaar. De afgelopen twee jaar werden echter gekenmerkt door een stijging van de gedwongen verhuizingen en sloop van huizen door Israëlische veiligheidsdiensten op de Westelijke Jordaanoever.

Regelmatig laait het geweld sterk op. Volgens de VN hebben de Israëlische strijdkrachten tussen juni 2021 en mei 2022 minstens 79 Palestijnen gedood in de bezet gebied. In dezelfde periode werden minstens 23 Israëli’s gedood bij Palestijnse aanslagen.

De weg naar vrede en toenadering is een lange, maar er is progressie. De oorlog in Oekraïne zou daar, merkwaardig genoeg, óók een handje bij kunnen helpen. Mocht de graanexport uit de Oekraïne naar het Midden-Oosten stilvallen door de oorlog, dan zullen de staten nog meer op elkaar zijn aangewezen. Het resultaat zou dan vrede en samenwerking kunnen zijn om hongersnood te voorkomen.

Geef een reactie op dit artikel