Israël verklaart nu ook oorlog aan Palestijnse eetstalletjes

Donderdag 26 november 2020 15.29 (ADN/TRF/Foto EMB)
Israelische soldaten bewaken de inbeslagname van eetstalletjes
-Tel-Aviv- In het kielzog van de sloop van Palestijnse huizen neemt Israël nu de mobiele Palestijnse eetstalletjes op de korrel. In bezet Oost-Jeruzalem worden die van de straat getakeld en afgevoerd. De eigenaren blijven geruïneerd achter. Met een boete op de koop toe.

Een en ander blijkt uit het ooggetuigenverslag van de Israëlische Tamar Fleishman, die voor de Israëlische organisatie Machsom Watch als waarnemer actief is in bezet Palestijns gebied. Met verbijstering aanschouwde zij hoe Israëlische autoriteiten onder dekking van zwaarbewapende militairen een offensief hebben ingezet tegen de mobiele Palestijnse eetstalletjes die op hoeken en kruispunten cateren voor forenzen en inwoners – in dit geval die van Palestijns Oost-Jeruzalem.

De reden achter deze destructie? De Palestijnse eigenaren beschikken niet over de door de Israëlische bezetter vereiste vergunning om hun mobiele cafetaria’s uit te baten. Ook dat heeft een reden: dergelijke vergunningen zijn voor Palestijnen namelijk vrijwel niet te krijgen.

Per geconfisqueerd stalletje verliest een complete familie overnight haar bezittingen en inkomsten. Leningen kunnen niet meer worden afbetaald, gemaakte investeringen niet worden terugverdiend. Daar bovenop volgt een hoge boete, mede ter vergoeding van de takelkosten. Een gedwongen vertrek naar elders komt dan dichtbij.

Geef een reactie op dit artikel