Meer dan 900 miljoen mensen lijden honger en daar zal het niet bij blijven

Dinsdag 19 april 2022 06:02 – Bron: ADN/Plan international – Beeld: Publiek domein
 -Amsterdam- Op onze planeet kampen iets meer dan 900 miljoen mensen met honger. In zeventig procent van alle gevallen gaat het om meisjes en vrouwen, want “is voedsel schaars, dan eten meisjes vaak als laatste”. Kinder- en meisjesrechtenorganisatie Plan International slaat alarm.

Oekraïne, klimaat en corona

In landen zoals Jemen, Mali, Ethiopië, Haïti en Laos neemt honger ongeziene proporties aan, zegt Plan International. De ngo slaat alarm over een hongercrisis die wordt veroorzaakt door onder andere de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, de klimaatverandering en het coronavirus: dit alles heeft geleid tot een ongeziene escalatie van de voedselonzekerheid.

Meisjes en vrouwen lijden het hardst, stelt Plan International vast in de landen en de projecten waar de ngo actief is. “Wanneer er een voedselschaarste is, eten meisjes vaak minder en eten ze als laatste”, zegt Isabelle Verhaegen, directeur van Plan International.

Over de ganse wereld rijzen de voedselprijzen de pan uit en volgens feiten en verklaringen die Plan International kon optekenen, eten meisjes vaak niet alleen als laatste, bijvoorbeeld om zo een eigen kind te voeden, maar lopen zij ook andere risico’s. Zo mogen zij vaak niet meer naar school omdat zij moeten werken.

Klimaat en oorlog

De oorzaken van deze hongercrisis zijn veelvuldig en gecompliceerd. Zo leidt klimaatverandering tot stormen en droogte, waardoor wereldwijd oogsten vernield worden of anderszins mislukken. Maar ook de oorlog in Oekraïne heeft nu al duidelijke gevolgen.

“De Oekraïense oogst voedt normaal 400 miljoen mensen”, zegt Unni Krishnan, Humanitair Directeur bij Plan International. “Elke dag dat het conflict voortduurt, zijn de verwoestende gevolgen meer en meer voelbaar. De snel stijgende voedselprijzen maken een slechte situatie nog veel ernstiger.” Volgens de VN lijden vandaag 928 miljoen mensen honger – een toename van 148 miljoen tegenover vorig jaar.

Snel stijgende voedselprijzen maken situatie nog dramatischer

Plan International werkt wereldwijd in zeventien van de zwaarst getroffen gebieden met hulpprogramma’s inzake schoolmaaltijden en andere voedselpakketten. Op plaatsen getroffen door droogte werkt de ngo zelfs met de distributie van zaden of vee, zoals koeien of schapen.

“Door te voorzien in deze basisbehoeften van gezinnen, kunnen wij ernstige gevolgen voor meisjes voorkomen”, aldus de hulporganisatie. “Alleen zo komen hun gezondheid, onderwijs en ontwikkeling niet in het gevaar.”

Geef een reactie op dit artikel