Palestijnse journalisten doelwit van Israëlisch geweld en detentie

Dinsdag 1 juni 2021 16:33 – Bron: TRF Foto : PB
 -Tel Aviv- Israël houdt momenteel dertien Palestijnse journalisten gevangen. Dat meldt ‘Reporters Without Borders’, ’s werelds grootste non-gouvernementele organisatie (NGO) gespecialiseerd in de verdediging van mediavrijheid.

De dertien journalisten zitten allen in administratieve detentie, een regime waarbij Israël Palestijnen gevangen zet zonder een aanklacht tegen hen in te dienen. Twee van de journalisten, Zaina Halawani en Wahbi Mikeh, werden op 27 mei in Sheikh Jarrah gearresteerd. Op 21 mei verlengde een Israëlische rechter de administratieve detentie van Hazem Nasser, een andere Palestijnse journalist en cameraman, met elf dagen. Nasser werd op 12 mei gearresteerd bij een Israëlische controlepost bij de ingang van de stad Tulkarem op de Westelijke Jordaanoever toen hij terugkeerde van Nablus, waar hij confrontaties tussen Israëlische soldaten en Palestijnse inwoners had gefilmd.

In de afgelopen maand is, terwijl Palestijnen protesteerden tegen de op handen zijnde verdrijving van Palestijnse families uit Sheikh Jarrah, volgens de Vakbond van Journalisten in Israël het aantal gewelddadige aanvallen van de Israëlische politie op journalisten toegenomen. Die aanvallen zijn op verschillende filmfragmenten vastgelegd. In één van die opnames is te zien hoe een politieagent op 7 mei een filmende journalist bij de Al-Aqsa-moskee achtervolgt en hem toeroept: “nog één keer en ik breek je camera’s.” De agent springt vervolgens op de journalist af, waarna die zijn camera laat vallen. In een andere video is te zien hoe de politie een andere Palestijnse journalist aanvalt, terwijl de verslaggever hen vertelt dat hij toestemming heeft om bij de moskee aanwezig te zijn te zijn.

De politie heeft tijdens de gewelddadige bestorming van de Al-Aqsa-moskee op 7 mei ook met rubber kogels op journalisten geschoten. Abu Rmeleh, journalist voor Anadolu Agency en lid van het Israëlisch-Palestijnse fotocollectief Active Stills, vertelt over die nacht: “Toen de agenten mijn been raakten was ik met drie andere fotografen. Het was niet zo dat ze op iemand anders schoten en mij per ongeluk raakten. We droegen onze camera’s en het was duidelijk dat we journalisten waren.”

Geef een reactie op dit artikel