Ruim 1000 Palestijnen dreigen te worden verbannen

Donderdag 24 maart 2022 05:36 – Bron: TRF – Beeld: Pixabay
  -‘s-Gravenhage- Ruim duizend Palestijnen uit Masafer Yatta, een verzameling van agrarische gemeenschappen in het zuiden van de Westelijke Jordaanoever, dreigen door Israël uit hun woongebied verbannen te worden. Na een lange juridische strijd met het Israëlische ministerie van Defensie wordt verwacht dat het Hooggerechtshof binnenkort een laatste oordeel zal vellen over het lot van de inwoners. Als het Hooggerechtshof zich achter het ministerie schaart zal dit hoogstwaarschijnlijk de grootste gedwongen verplaatsing van Palestijnen in decennia tot gevolg hebben.

‘Firing Zone 918’
Begin jaren tachtig vestigde Israël een nieuw militair trainingsgebied in het gebied van Masafer Yatta. Deze zogenaamde Firing Zone 918 heeft een oppervlakte van 3000 hectare, en omvat twaalf Palestijnse dorpen. De dorpen bestonden al voor de oprichting van het trainingsgebied, en de Palestijnse families wonen er vaak al generaties lang. Het besluit om het gebied toe te wijzen aan het leger werd genomen door de toenmalige minister van Landbouw, Ariel Sharon, met de uitdrukkelijke bedoeling om de Palestijnse gemeenschappen uit het gebied te verbannen.

In 1999 verdreef het Israëlische leger zo’n 700 inwoners omdat ze ‘illegaal in de firing zone woonden’ en geen permanente inwoners van het gebied zouden zijn. Het Hooggerechtshof besloot toen echter dat de bewoners terug mochten verhuizen, in afwachting van een definitieve beslissing.

Leven onder bezetting
Sindsdien worden de Palestijnen voortdurend lastiggevallen door het Israëlische leger, dat huizen, tenten en landbouw- en watervoorzieningen sloopt of in beslag neemt. De inwoners zijn bovendien niet in staat het gebied verder te ontwikkelen omdat de Israëlische autoriteiten hen geen bouwvergunningen verlenen. Zij zijn daarom gedwongen zonder toestemming huizen en tenten te bouwen, die vervolgens keer op keer door het leger worden vernietigd. Ook de illegale Israëlische kolonisten in het gebied vormen een constante bedreiging. Zij hebben zich, mét toestemming van de Israëlische regering, in het gebied gevestigd en vallen voortdurend de Palestijnse inwoners en hun bezittingen aan.

Laatste zitting Hooggerechtshof
Op 15 maart vond de laatste hoorzitting plaats in het proces rondom de verdrijving van de inwoners van Masafer Yatta. De Israëlische mensenrechtenorganisatie Breaking the Silence was aanwezig en publiceerde een samenvatting van de zitting op Twitter. Aan het einde van de zitting beloofde de rechter spoedig uitspraak te doen.

Israëlische en Palestijnse mensenrechtenorganisaties wijzen er echter op dat de mogelijke goedkeuring van het Hooggerechtshof niet wegneemt dat de gedwongen ontruiming van Masafer Yatta illegaal zou zijn. Het gebruiken van bezet gebied voor een doel dat alleen de bezetter dient, en niet de bezette bevolking, is in strijd met het internationaal recht. Bovendien verbiedt het internationaal recht de gedwongen verplaatsing van een bezette bevolking.

Geef een reactie op dit artikel