Verenigde Arabische Emiraten steekt miljoenen in herbouw Katholieke Kerken

-Parijs/Wenen- (KNA) De Unesco en de Verenigde Arabische Emiraten (V.A.E) willen in de stad Mosul (Irak) samen twee Katholieke Kerken saneren. Dat kwamen Unesco-Generaal-directrice Audrey Azoulay en Noura Al Kaabi, Minister voor Cultuur en Wetenschap van de V.A.E, in het Unesco-hoofdkwartier in Parijs overeen (zie foto boven).

Herbouwd en gesaneerd worden de Syrisch-Katholieke Al-Tahera-Kerk en de Latijnse Al-Saa’a-Kerk.
De overeenkomst komt voort uit het Unesco-initiatief “Revive the Spirit of Mosul”; het doel is, de culturele en religieuze veelvoud van de Iraakse stad te herstellen. De Kerken waren tijdens de bezetting door de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) vernield.

Het Kerkproject vloeit voort uit een toezegging van de Emiraten van 2018, om een bedrag van 50 Miljoen US-Dollar (45 Miljoen Euro) voor de wederopbouw van Cultureel erfgoed in Mosul aan te wenden. Het project betrof in eerste instantie het herstel van de Al-Nouri-Moskee en de Al-Hadba-Minaretten. In de Emiraten is het jaar 2019 uitgeroepen tot ‘Jaar van de tolerantie’. In februari zorgde de ondertekening van een document over menselijke broederschap door Paus Franciscus en de Egyptische Groot-Imam Ahmad Al-Tayyeb in Abu Dhabi, de hoofdstad van der Emiraten, voor veel opzien.

De van 1859 tot 1862 gebouwde Al-Tahera-Kerk liep in de afgelopen jaren enorme schade op. Een groot deel van de zuilengang en buitenmuren werd verwoest. De structuur van de Al-Saa’a-Kerk werd ten tijde van de bezetting door IS zwaar beschadigd, het bijbehorende Klooster verwoest en geplunderd.
Bijzonder kenmerk van de in 1873 in gebruik genomen Kerk is de torenklok, een geschenk van Keizerin Eugenie van Frankrijk aan de Dominicanen van Mosul.

Foto: Unesco

Geef een reactie op dit artikel