Vluchtroute over Middellandse Zee steeds gevaarlijker

-Düsseldorf/Berlijn- In het debat over het redden van vluchtelingen op zee waarschuwt de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR voor de  steeds gevaarlijker vluchtroute over de Middellandse zee.

In 2015 kwam daar iedere 269e vluchteling en migrant om het leven; “een jaar later al iedere 71e, en in dit lopende jaar reeds iedere 45e”, zegt de UNHCR-representant Dominik Bartsch, vandaag in het dagblad “Rheinische Post”

In totaal zijn in het afgelopen jaar 2.277 mensen op de Middellandse-Zee-route verdronken; in dit jaar waren het volgens de VN-telling reeds 584. Sinds 2015 verloren 14.867 migranten hun leven bij de wanhoopstocht over de Middellandse Zee. Bartsch doet een oproep tot het beschikbaar stellen van meer professionele helpers bij o.a. de kustwachten en riep Italië op, zich te herinneren aan zijn ‘humanistische traditie’. Lees verder onder de foto>

De Duitse Bondsdagpresident Wolfgang Schäuble (CDU) uitte kritiek op de gearresteerde Kapitein van het vluchtelingenreddingsschip “Sea-Watch 3”, Carola Rackete. “Dat men mensen, die op zee in nood geraken, ten koste van alles wil redden, daarover kun je een kritische discussie voeren”, zei Schäuble tegenover de krant ‘Bild’. Maar ook  dergelijke reddingsorganisaties moeten “valse signalen vermijden en zelfkritisch discussiëren, of zij niet bezig zijn het werk van mensenhandelaren juist te bevorderen”.

Hopen op snelle oplossing

Dat Rackete waarschijnlijk in Italië terecht moet staan, ziet Schäuble gelaten: “Wanneer de Kapitein van de
‘Sea-Watch’ de Italiaanse wetten heeft overtreden, hebben wij tegen een proces voor de Italiaanse rechter geen tegenargumenten of bezwaren. Italië is een rechtsstaat.” Hij hoopt echter dat er snel een oplossing  komt en dat de Kapitein snel weer op vrije voeten mag komen, zo Schäuble.

De verantwoordelijk leider van de Organisatie Artsen zonder grenzen (MSF), Julien Raickman, loofde daarentegen de Kapitein; zij verdient een staande ovatie. “Dat zij in plaats daarvan gearresteerd werd, toont het cynisme en mislukken van de Europese vluchtelingenpolitiek aan”, aldus Raickman tegenover dagblad ‘Welt’.

“Europa moet stoppen, mensen uit zee naar de hel genaamd Libië terug te sturen. De Europese regeringen kennen ieder detail van de politieke en humanitaire situatie in Libië; het interesseert ze echter ‘geen bal'”, aldus de helper van Artsen zonder grenzen.

Libië is een land in oorlog; “wij moeten deze mensen daar weg halen”, eist Raickman. In plaats daarvan worden zij aan de grenzen van Europa afgewezen en teruggestuurd.

Bron: KNA Foto: Pixabay

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*