VN waarschuwt voor nieuwe golf van geweld door IS

-WASHINGTON- (1010WINS/VN) Door de Corona-crisis raken de oorlogen in Jemen en Syrië buiten beeld. De ISIS-terreurmilities benutten deze gelegenheid en neemt de Syrische bevolking in het vizier!

Het geweld in het land neemt dagelijks toe, elke dag zijn er volgens berichten van de Verenigde Naties mensenschendingen en moorden op burgers.

Het VN-mensenrechtenbureau documenteerde in april minstens 35 civiele slachtoffers door bomaanslagen, zeven meer dan de maand daarvoor. 33 aanslagen werden sinds begin maart genoteerd, daarvan 26 in woonwijken en zeven op markten.

„Wij ontvangen elke dag meer berichten over moorden en bomaanslagen uit alle hoeken van het land, de meeste aanslagen in bewoonde gebieden“, zegt Bachelet.

De meeste aanvallen vinden plaats in het noorden en oosten van het land. Deze gebieden staan onder controle van Turkse strijdkrachten en hun geallieerden of van de SDF, de Koerdisch geleide Syrische Democratische Krachten.

▶︎ Op 28 april explodeerde een tankwagen op een markt in de Noordwestelijke stad Afrin. Bij deze bloedige aanslag kwamen 51 mensen om het leven, onder hen 29 civilisten.

▶︎ Maar ook in het zuiden van het land blijft het onrustig. In de door de regering gecontroleerde regio Daraa werden sinds begin maart 52 aanslagen gedocumenteerd, waarbij 17 burgers werden gedood.

▶︎ Op 4 april werden negen politie-agenten ontvoerd en omgebracht. ISIS gaf ook toe drie andere aanslagen in de regio te hebben uitgevoerd in de afgelopen 14 dagen.

Door landmijnen en andere explosieven, dat door de oorlog overal in het land achter blijft, zijn sinds begin maart nog eens 29 mensen omgekomen.

Honderdduizenden vonden reeds de dood in de oorlog, die al bijna tien jaar Syrië teistert. Miljoenen werden verdreven van huis en haard en zijn op de vlucht.

„Ontelbare families zijn getraumatiseerd, talrijke steden en dorpen verwoest“, aldus Bachelet. Als de situatie nog erger zal worden, bestaat het gevaar dat het land nog verder in een spiraal van extreem geweld terecht komt, „die door alle conflictpartijen ongestraft wordt uitgeoefend“.

Bachelet sluit zich aan bij de oproep van VN-Secretaris-Generaal António Guterres om een globale wapenstilstand en riep de conflictpartijen in Syrië op, deze oproep te volgen. De bescherming van levens heeft hoogste prioriteit.

„Ik roep allen, die blijven vechten, doden en het geterroriseerde Syrische volk verdrijven, op, terug te treden en de vrede een kans te geven“, aldus Bachelet.

Het conflict in Syrië begon op 15 maart 2011, toen het regime van machthebber Baschar al-Assad met geweld tegen vreedzame protesten in het land optrad. Sindsdien is het conflict uitgegroeid tot een oorlog, waarin Iran en Russland Assad helpen, aan de macht te blijven. Met de uitbreiding van de terreurmilitie ‘Islamitische Staat’ nemen Westelijke staten deel aan een militaire coalitie, om ISIS terug te dringen..

Geef een reactie op dit artikel