WHO veroordeelt Israël

Zondag 22 november 2020 00:19 (ADN/Foto EMB)
-Geneve- In een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over de gezondheidssituatie in de bezette Palestijnse gebieden wordt Israël veroordeeld voor schendingen van de gezondheidsrechten van Palestijnen.

In het rapport, wordt herhaaldelijk gesteld dat veel van de gezondheidsproblemen waar Palestijnen mee kampen het gevolg zijn van de Israëlische bezetting. Vooral mentale en psychosociale gezondheidsproblemen vormen belangrijke uitdagingen voor de volksgezondheid. De WHO stelt dat de mentale problemen onder andere het gevolg zijn van het discriminerende planningsbeleid jegens Palestijnen in het C-gebied van de bezette Westelijke Jordaanoever. Ook het grote aantal slachtoffers van de Grote Mars van Terugkeer in Gaza worden genoemd, alsmede de hindernissen die door Israël zijn opgeworpen voor Palestijnen in Gaza om buiten Gaza behandeld te worden voor medische aandoeningen en verwondingen.

Op 11 november werd bovendien bekend dat er dertien nieuwe besmettingen met het coronavirus zijn bijgekomen onder Palestijnse gevangenen in de Israëlische Gilboa gevangenis. In totaal zijn er tot nu toe 130 Palestijnse gevangenen besmet geraakt met het coronavirus in Israëlische gevangenissen. Op 2 november waren dat er elf. Dat aantal lijkt dus exponentieel op te lopen, met grote gezondheidsrisico’s als gevolg. Op 10 november overleed Kamal Abu Wa’er, een Palestijnse gevangene die aan keelkanker leed. De conditie van de 46-jarige Abu Wa’er verslechterde nadat hij in juli het coronavirus had opgelopen. De Israëlische gevangenisdienst weigerde Abu Wa’er vrij te laten om behandeld te worden voor zijn ernstige aandoening.

Geef een reactie op dit artikel