Yad Vashem verandert gebeden bij Holocaust herdenkingen

Leestijd: 2 minuten  -Jeruzalem-(KNA) Het Holocaust-herdenkingsoord Yad Vashem te Jeruzalem gaat twee gebeden wijzigen, die traditioneel tijdens Holocaust-herdenkingen worden gesproken. Voortaan worden in de gebeden “Jiskor” (Gedenk) en “El Malei Rachamim” (God vol erbarmen) niet meer alleen de Europese slachtoffers van de Shoah herdacht, maar ook de Noord-Afrikaanse aldus dagblad “Haaretz”.

Verwijzingen naar uitsluitend Europa worden uit de gebeden verwijderd, om ook de Noord-Afrikaanse slachtoffers te gedenken. De  veranderingen kwamen voort naar aanleiding van een brief van een studente uit het Noord-Israelische Zichron Jaakov, wier grootvader Holocaust-overlevende uit het Libische Tripolis was.

In de brief verbaasde zij zich over het feit dat uitsluitend Europese slachtoffers genoemd werden en vroeg zij voortaan alle slachtoffers ‘mee te nemen’. Yad Vashem besloot daarop al in juni de verwijzing te wijzigen.

Ook in Noord-Afrika werden Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog systematisch vervolgd. Na de bezetting van Frankrijk en de oprichting van het met Nazi-Duitsland verbonden anti-semitische Vichy-Regime, in het zuidelijk deel van Frankrijk, zijn de meeste van de rond 415.000 Joden uit de Franse kolonies in Noord-Afrika gedeporteerd, zo Yad Vashem.

Na de Duitse bezetting van Frankrijk werden in de Noord-Afrikaanse landen welke onder Frans bestuur stonden, de anti-Joodse rassenwetten ingevoerd, zoals in Algerije waar Joden de bekende gele ster moesten dragen. In Libië voerden volgens Yad Vashem de Italiaanse fascisten in 1938 de nieuwe rassenwetten in, die tot vervolging en arrestatie van duizenden Joden leidde.

Duitsland heeft volgens de Claims Conference begin 2018 rond 25.000 Algerijns-Joodse Holocaust-overlevenden een eenmalige schadevergoeding verstrekt ter grootte van 2.556 Euro.

Foto: Pixabay