Afwijzing hoger beroep Kardinaal Pell?

Leestijd: 2 minuten

Kansen hoger beroep te kunnen winnen zijn uiterst gering

-MELBOURNE- (KNA) Het Openbaar Ministerie bij de hoogste Australische rechtbank heeft om afwijzing van het hoger beroep van Kardinaal George Pell, tegen zijn veroordeling als zedendelinquent, gevraagd.

Er is in de zaak Pell geen juridische reden voor toelating van een beroepsmogelijkheid, zo is de eerste reactie van het OM, naar aanleiding van het gisteren aangevraagde hoger beroep.

De voormalig chef financiën van het Vaticaan werd in december door een jury schuldig bevonden, in 1996 zou hij als Aartsbisschop van Melbourne een 13 jarige knaap misbruikt en een andere aangerand hebben. In februari werd de Kardinaal tot zes jaar cel veroordeeld, daarvan moet hij minstens drie jaar en acht maanden uitzitten, alvorens hij een verzoek mag indienen voor vervroegde vrijlating onder toezicht.

Kansen voor Pell zijn bijna nul

In een herzieningszaak in Melbourne in augustus heeft de rechtbank de eerdere uitspraak nog eens bevestigd. De bewijzen van de kant van de slachtoffers zijn geloofwaardig, wettelijk en overtuigend geweest, aldus het vonnis door de beide rechters Anne Ferguson en Chris Maxwell. Rechter Mark Weinberg daarentegen pleitte in zijn meer dan 100 pagina’s dikke pleidooi vóór Pell, in zijn ogen waren de bewijzen niet consistent en vol discrepantie, maar hij kon de beide andere rechters niet overtuigen.

Het oordeel zorgde wereldwijd voor veel opzien. De voormalig Aartsbisschop van Melbourne en Sydney, leidde van 2013 tot 2018 het Vaticaanse staatssecretariaat voor economische aangelegenheden, hij is de hoogste Katholieke ambtsdrager, die door een wereldlijke rechtbank wegens sexueel misbruik veroordeeld werd. Een hoger beroep voor het hoogste gerecht is de laatste kans voor Pell, om van zijn veroordeling af te komen. Mocht de zaak toch op de rol komen dan zal de behandeling pas volgend jaar zijn. Tot die tijd zal Pell zijn tijd in een cel moeten doorbrengen. Strafrechtadvocaten met zeden als specialisatie vragen zich serieus af, of het zin heeft nog een procedure in te gaan. De kans op vrijlating is minimaal, terwijl er óók een strafverhoging uit kan komen.

Foto: wiki