Alabama verbiedt vrijwel alle abortussen

Leestijd: 2 minuten

Strengste abortuswetgeving van de Verenigde Staten

In de Amerikaanse staat Alabama is een wetsvoorstel goedgekeurd dat in principe alle abortussen verbiedt, tenzij de gezondheid van de moeder in levensgevaar is. Het is al de zeventiende Amerikaanse staat dit jaar die dergelijke wetgeving invoert. Tegenstanders van abortus willen op deze manier bewerkstelligen dat het Hooggerechtshof het recht op abortus herziet.

Alabama is al de zeventiende staat die de abortusrechten inperkt in dit jaar. In vier staten is abortus verboden als er een embryonale hartslag is, maar in Alabama is abortus zelfs op elk moment van de zwangerschap verboden. Artsen die een abortus uitvoeren, riskeren tot 99 jaar celstraf, maar een vrouw die abortus pleegt, kan niet vervolgd worden. Een amendement van de Democraten om abortus toe te staan bij verkrachting en incest, werd door de Republikeinse meerderheid in de senaat van Alabama verworpen.

Hooggerechtshof 

Of de wetgeving in werking zal treden is echter nog helemaal niet zeker. De American Civil Liberties Union (ACLU) en andere organisaties hebben al laten weten dat ze een hoger beroep zullen aanspannen om de wetgeving tegen te houden. Dat gebeurde eerder al met een wet in Iowa vorig jaar en in Kentucky dit jaar.

Al is dat  precies wat de tegenstanders van abortus willen. ‘Zo kunnen wij meteen naar het Hooggerechtshof om het arrest “Roe versus Wade” aan te vechten’, zegt de Republikeinse senator Clyde Chambliss. Hij verwijst daarbij naar de uitspraak waarbij het Hooggerechtshof in 1973 het recht op abortus erkende. Het Hooggerechtshof is in meerderheid conservatief sinds president Donald Trump twee behoudende rechters aanstelde, en de kans is dus groot dat die het arrest verwerpen.

Bron: ADN Foto: PB-H. Hach